Annons

Ska vi tillåta genändrade människor?

Välkommen på kunskapsfrukost under Almedalsveckan!

Det brittiska parlamentet har röstat ja till försök med en metod som kan stoppa svåra ärftliga sjukdomar. För första gången tillåts därmed en behandling som går i arv. I Sverige är metoden fortfarande olaglig. Är det dags att släppa fram nya metoder som kan hindra ärftliga sjukdomar

Varmt välkommen till Forskning & Framstegs kunskapsfrukost om genteknik i medicinens tjänst.

Medverkande: Magnus Lundgren, medicinsk forskare, Uppsala universitet, Nils-Eric Sahlin, professor i filosofi, Lunds universitet, Sven-Olov Edvinsson, riksdagsledamot och överläkare, Centerpartiet, Thomas Strand, riksdagsledamot, Socialdemokraterna, Cissi Askwall, generalsekreterare, Vetenskap och allmänhet. Moderator: Patrik Hadenius, chefredaktör, Forskning & Framsteg.

Tid: tisdag 30 juni, kl 8.30–10.00. Vi bjuder på frukost från kl 8:30. Seminariet börjar kl 9:00.

Plats: Joda bar, Visby Hamn, Skeppsbron 24.

Bakgrund

Sjukdomar som uppstår på grund av mutationer i mitrokondrierna kan nu behandlas i Storbritannien med en metod som går i arv till nya generationer. I Kina genomförs genförsök på människor med den nya cripr-tekniken, också dessa förändringar av arvsmassan går i arv. Med nya metoder finns förhoppningar om att hindra en rad svåra ärftliga sjukdomar. Men lika svåra är de etiska frågeställningarna. Förändringar av arvsmassan är permanenta och kommer att föras vidare i generationer. Seminariet presenterar forskningsläget och diskuterar med forskare, etiker och politiker. Vad kan vi göra, vad bör vi göra, var gå gränsen och vem som ska bestämma?

Läs gärna mer här:

Har du frågor?

Kontakta gärna pr-ansvarig Eva Bergström på 0709-402318, eva.bergstrom@vetenskapsmedia.se, eller chefredaktör Patrik Hadenius, 0705-988455.