Annons

demokrati

Omkring 80 procent av vallöftena hålls – och det är väsentligt mer än vad de flesta andra europeiska regeringar förmår. Det framgår av statsvetaren Elin Naurins forskning vid Göteborgs universitet. Hon har studerat utfallet av alla löften inför valen år 1994, 1998, 2002 och 2006. Det handlar om ett knappt hundratal rätt konkreta löften per val, som skrivits in i partiernas valmanifest. Det visade sig att de socialdemokratiska minoritetsregeringarna var bäst på att hålla vad de lovat. Alliansen höll 76 procent av sina löften efter 2006 års val, medan Socialdemokraterna höll drygt 80 procent av...
Antalet länder med en fredlig opposition har trefaldigats sedan 1960-talet. Före 1991 bytte inget land i Afrika söder om Sahara ledning genom fria val. Men sedan dess har det hänt 30 gånger.
Genom att slå samman ett antal oberoende studier av korruption i olika länder har forskare skapat en global lista över de minst och de mest korrumperade länderna i världen.
Som redaktör för en tidskrift får man finna sig i att organiserade intressen försöker påverka dess innehåll.
Det är lördag eftermiddag. I ett rum utan fönster sitter nio personer på helspänn framför sina datorskärmar - några har till och med två.