Annons

fotografier

"Släpp fram." Orden på den lilla bildskärmen betyder att jag inte ska göra något motstånd mot känslorna som nästa fotografi kan ge upphov till.
Det känns lite oroande att möta Paul Ekman ansikte mot ansikte. Han är världens ledande expert på hur ansikten uttrycker känslor – inklusive dem vi helst av allt vill dölja.
Av fågelböcker går det tretton på dussinet, men dessa båda sticker ut i mängden. De undviker den uppenbara fallgropen att bli kataloger, och närmar sig djurgruppen principiellt och tematiskt.
Här har vi ett album som visar några med modern teknik framställda färgfoton från rymden - både den som är närmast oss, som solen och planeterna, och den mer avlägsna, med stjärnor och galaxer ut m
I Manjit Kumars bok Quantum får vi lära känna både personerna och fysiken bakom kvantmekaniken, som växte fram under 1900-talets första årtionden.
Just den bilden vill jag helst inte att ni använder i tidningen. Det där är lite känsligt, säger Lisbeth Jonsson, marinbiolog på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper på Tjärnö i Bohuslän.