Annons
Svenskar i grupp

Det är en stor fördel ur arbetsmarknadssynpunkt att komma till Sverige som ung. De som är 40 år eller äldre har betydligt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Bild: 
Istockphoto

Åldern har betydelse

Allt fler som invandrar till Sverige är över 40 år gamla när de kommer. Denna grupp har extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. 

Författare: 

Publicerad:

2017-05-12

Forskare vid Göteborgs universitet har analyserat ålder och integration på arbetsmarknaden för dem som invandrade till Sverige åren 1990, 1994, 1998 och 2002. Det visade sig att de som var 40 år gamla eller äldre när de anlände hade betydligt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden än de yngre. Detta gällde särskilt invandrare som kommer från fattiga länder.

Bland de som var i åldrarna 40–44 år när de anlände till Sverige år 1990 hade omkring 40 procent inte etablerat sig på arbetsmarknaden 20 år senare. Bland dem som var äldre hade ännu färre fått arbete.

Forskarnas data visar också att de som inte fått arbete det första decenniet i Sverige har en mycket liten chans att komma in i arbetslivet senare.

Bäst förutsättningar att få arbete har de som kommer till Sverige före 35–40-årsålder. Att ha en svensk partner bättrar på oddsen, liksom att flytta till Stockholm. Män kommer i arbete snabbare än kvinnor, och utbildningsnivån spelar en stor roll.

Resultaten är publicerade i IZA Journal of development and migration

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar