Annons
Calgary 2015

Calgary i Canada fotogaferat från den internationella rymdstationen den 22 november 2015. Jämfört med 2010 har den belysta ytan vuxit i stadens utkanter. Samtidigt har många områden gått från äldre, varmgul utomhusbelysning till nya, energisnåla led-lampor som ger ett vitare sken.

Bild: 
Earth Science and Remote Sensing Unit, NASA Johnson

Allt fler lampor stör natthimlen

Allt mer av jordens yta är upplyst på natten. Lampljuset blir också mer intensivt. Den ökande belysningen riskerar att äta upp energivinsten som övergången till mer energisnål belysning ger.

Författare: 

Publicerad:

2017-11-22

De senaste fyra åren har den del av jordytan som är belyst på natten ökat med 2,2 procent per år. Ljuset har samtidigt ökat i intensitet i samma takt visar en ny studie i Science Advances.

Mätningarna har skett från oktober 2012 till oktober 2016 med speciella instrument som fångar nattljusets utbredning och intensitet från en satellit. Men det finns en viktig begränsning. Instrumenten kan inte registrera ljus med våglängder kortare än 500 nanometer, det vill säga i det blå området. Det innebär att mätningarna missade en stor del av ljuset från de nya energisnåla led-lamporna.

– Eftersom många städer bytt ut sin gatubelysning blev vi förvånade över resultatet. Vi trodde att vi skulle se en minskning av det totala ljuset i den utvecklade delen av världen eftersom vi inte kunnat mäta det blå ljuset, säger huvudförfattaren Christopher Kyba vid GFZ German Research Center for Geosciences i Potsdam i Tyskland.

Hans förklaring är att även om många ljuskällor byts ut mot mer energisnåla varianter så installeras samtidigt fler och ljusstarkare lampor. Belysning används även på nya ställen som på husfasader och mindre vägar.

Resultatet blir att belysningen totalt sett ökar och energivinsten som övergången till led-lampor ger riskerar att ätas upp av alla nya ljuskällor.

– Våra resultat pekar mot en sådan effekt, säger Christopher Kyba.

Ökad nattlig belysning.

Bara i ett fåtal länder har belysningen minskat på natten. I de allra flesta länder har den totala beslyningen ökat. 

Bild: 
Carla Schaffer / AAAS

Historiskt har övergången till ny effektivare ljusteknik lett till en ökad ljusanvändning. När elektriskt ljus tog över fotogenlampor och stearinljus ledde det till att det blev ljusare både i hemmen och i fabriker och på kontor. Det har i sin tur bidragit till ökad produktivitet. 

I modern tid har belysningen ökat i takt med BNP, men ökningen är inte bara positiv.  Det artificella ljuset stör den naturliga rytmen hos såväl människor som djur och växter. Det har också  lett till att det blir allt svårare att hitta platser där det går att se natthimlen.

– Det är stor kulturell förlust att barn växer upp utan att kunna se vintergatan och stjärnorna, säger Christopher Kyba.

 Läs mer om ljusföroreningar i en tidigare artikel av Forskning & Framsteg.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar