Annons
Hands Free Hectare

Kornet skördas utan förare. 

Bild: 
Hands Free Hectare

Automatiskt från sådd till skörd

Forskare i Storbritannien har utvecklat teknik för automatiskt jordbruk. Nu är första skörden bärgad.

Författare: 

Publicerad:

2017-09-12

Från sådd till skörd utan att bonden satt sin fot på åkern. Det var målet när en grupp forskare vid brittiska Harper Adams University startade projektet ”Hands Free Hectare” i november förra året.

Med hjälp av en självkörande traktor har de plöjt och sått ett fält på en hektar Drönare har övervakat plantorna så att gödning, bevattning och besprutning kunnat sättas in vid behov. För att avgöra sädens mognad användes även en drönare som flög ut och tog prover.

I dagarna bärgades skörden i form av 4,6 ton korn av en automatisk skördetröska. Därmed kunde forskarna fira att de lyckats, och vill nu gå vidare att söka mer pengar för att utveckla tekniken.

Självkörande traktorer är inget nytt och jordbruket går mot en ökad grad av automatisering, men det här är första gången som alla steg skett utan mänsklig inblandning på själva åkern.

Enligt forskarna bakom projektet leder de allt större jordbruksmaskinerna till problem med bland annat kompaktering av jorden. Därför använde de istället relativt små maskiner som byggdes om för att kunna köra autonomt.

I framtiden kan grupper av traktorer och skördare sköta arbetet medan bonden får en ny roll.

– Istället för att sitta i traktorn och köra fram och tillbaka över ett fält blir de jordbruksanalytiker som noggrant övervakar grödorna och styr över en flotta av självkörande maskiner och jordbruksrobotar, förklarar Kit Franklin, vid Harper Adams University på projektets hemsida.

Stefan Ericson på Högskolan i Skövde, som forskar om självkörande robotar inom jordbruket, ser också en framtid där både vägfordon och jordbruksmaskiner blir helt automatiska.

– Vi människor kommer att övervaka och reparera. Jämför till exempel med hur robotgräsklippare tar hand om våra gräsmattor idag. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar