Annons
Barn med föräldrar som bråkar
Bild: 
Istockphoto

Barn till separerade har lägre betyg

Författare: 

Publicerad:

2017-04-21

Barn till skilda eller separerade föräldrar har i regel lägre betyg i skolan än barn till föräldrar som lever ihop. Enligt en ny studie från Stockholms universitet där man jämfört olika invandrargrupper så beror effekten även på hur ovanlig det är att separera i den befolkningsgrupp barnet tillhör.

Den grupp barn vars betyg påverkades minst av en skilsmässa kommer från Chile. Nästan hälften av barnen i denna grupp hade separerade föräldrar. Störst effekt på betygen har skilsmässa på barn med bakgrund från Bosnien-Hercegovina, där skilsmässor är ovanliga.

Enligt forskarna handlar det troligen om att i grupper där skilsmässor är ovanliga så är tröskeln till beslutet högre. Då har troligen äktenskapet och hemmet varit mer präglat av konflikter en längre tid, vilket påverkat betygen negativt.

Studien har genomförts vid Stockholms universitet och bygger på elever i Sverige födda åren 1995–96 med ursprung i tio stora invandrargrupper och i Sverige.

Den är publicerad i European journal of population

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Vad är poängen med att en vetenskapstidning som Forskning & Framsteg bara återger ett pressmeddelande i kortare och taffligt skriven form? Dessutom är bildtexten direkt felaktig.

Tack för din kommentar. Vi har nu tagit bort bildtexten som var olyckligt formulerad. //Red.

Lägg till kommentar