Annons

Forskare vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen har tillsammans med kollegor från Norge och USA undersökt konkurrensen mellan björnar och vargar. 

Bild: 
istock

Björnen försvårar vargens jakt

Björnar kan stjäla byten från vargar. Det borde medföra att vargar i björnrika områden jagar oftare än vargar i områden utan björn. Men nya rön visar att det är tvärtom, forskarna vet inte riktigt varför. 

Författare: 

Publicerad:

2017-02-09

Vargar i Sverige lever främst av älgar och en vargflock dödar i genomsnitt en älg per 1,8 dagar under sommaren. Men om det bor en björn i vargreviret så ökar den tidsperioden med 28 procent. I den nordamerikanska nationalparken Yellowstone finns ett likartat mönster: närvaro av björn medför att tiden mellan vargflockarnas bytesjakt ökar med 14 procent. Det visar en studie utförd av forskare från Norge, Sverige och USA.

Björnar kan stjäla vargarnas byten och det borde medföra att närvaron av björn tvingar vargarna att jaga oftare. Men enligt den nya studien som har publicerats i Proceedings of the royal society B, är det alltså tvärtom. Frågan är varför?

­­– Vargarna jagar främst älgkalvar och om de blir av med byten till björnarna så kan det helt enkelt bli ont om kalvar i älgbeståndet. Då tar det längre tid för vargarna att få tag i byten, säger Håkan Sand, forskare vid Grimsö forskningsstation som tillhör Sveriges lantbruksuniversitet, och en av forskarna bakom den nya studien.

En annan förklaring skulle kunna vara att vargar som blivit av med sitt byte till en björn stannar kvar i bytets närhet.

– Vargarna kanske hoppas att det finns lite mat kvar när björnen är färdig med bytet. Det skulle också kunna innebära att jakten på nya byten fördröjs. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar