Annons

Drönare räddar hjärtan

En hjärtstartare når patienten fyra gånger snabbare med drönare än ambulans visar ny svensk forskning.

Författare: 

Publicerad:

2017-06-14

Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Tiden till behandling är avgörande för om personen överlever eller inte.

– I dag räddas endast en av tio som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus men vi vet att hela sju av tio kan räddas om hjärtstartare används inom de allra första minuterna, säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare vid Södersjukhuset och forskningsledare vid Centrum för Hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet.

I en ny studie publicerad i den medicinska tidskriften Jama visar hans forskargrupp hur en specialbyggd drönare kan leverera en hjärtstartare betydligt snabbare en ambulans.

Drönare med hjärtstartare

Ambulansdrönaren med hjärtstartare ombord kan snabbt vara på plats.

Bild: 
KI

Forskarna testade att köra drönaren från räddningstjänsten i Norrtälje till 18 platser där personer drabbats av hjärtstopp under åren 2006 till 2013. I snitt tog det fem minuter för drönaren att komma fram. För ambulansen tog det i genomsnitt fyra gånger längre tid.

– Vår studie visar att drönare har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, säger Jacob Hollenberg,

Forskargruppen har även testat drönare för att snabbare upptäcka drunkningsoffer. Andra tänkbara användningsområden är vid trafikolyckor och för snabba medicinleveranser i glesbygd.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar