Annons
Kvinna räknar

Matematikundervisningen fungerar bäst i sekulära länder, enligt en ny studie.

Bild: 
Istockphoto

Elever i religiösa länder sämre på naturvetenskap och matte

Sambandet mellan hur religiöst ett land är och hur dåligt skoleleverna presterar i naturvetenskap och matematik är mycket starkt, enligt en ny studie. 

Författare: 

Publicerad:

2017-03-27

För att undersökta sambandet mellan religiositet och skolprestationer har forskare nu analyserat data över religion och skolresultat från 76 länder i alla världsdelar.

– I mycket religiösa länder så verkar religionen helt enkelt ta mycket tid, säger Gijsbert Stoet som är forskare i psykologi och professor vid Leeds Beckett universitet, och en av forskarna bakom studien.

– Så vi ville testa detta, fortsätter han. Och mycket tyder på att tidsfaktorn är en av orsakerna bakom skillnaderna i skolprestationer.

Däremot verkar det inte spela någon roll vilket religion man har, det är hur religiös man är som spelar roll.

Han poängterar att naturvetenskap och matematik är viktiga beståndsdelar för att bygga moderna samhällen. Därför är ett sekulärt förhållningssätt viktigt, där man håller religionen privat.

– Våra data visar att religion bör hållas utanför utbildningssystemet om man vill ha bra resultat. Skolor kan gärna undervisa om religion, men inte vara religiösa, säger Gijsbert Stoet.

Studien bekräftar även tidigare forskning som visar att kvinnor är mer religiösa än män, men detta hade inget samband med skolprestationer.

De fem minst religiösa länderna av de 76 undersökta är Tjeckien, Japan, Estland, Sverige och Norge, och de fem mest religiösa är Qatar, Indonesien, Egypten, Jemen och Jordanien.

Studien bygger på data från PISA, TIMSS, World values survey, European values survey och Human development report för åren 2000–2015.

Resultaten är publicerade i tidskriften Intelligence

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

är det förvånade
kunskaps basen ersätts med tro

Lägg till kommentar