Annons
Afghanistan

Världen blivit något fredligare sedan 2014. Men Afghanistan är det land där utvecklingen går som mest åt fel håll med ökat antal dödade sedan dess. På bilden afghanska soldater i samtal med en amerikansk soldat. 

Bild: 
Istockphoto

Färre dödade i krig år 2016

Världen har blivit lite fredligare sedan toppåret 2014, enligt nya siffror från Uppsala universitet. 

Författare: 

Publicerad:

2017-05-10

År 2016 dödades drygt 102 000 människor i väpnade konflikter, enligt Uppsala conflict data program (UCDP).

– Det är en stor minskning sedan det senaste toppåret 2014. Det handlar om 20 procent färre dödade, säger Erik Melander, som är professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och ansvarig för UCDP.

Han påpekar att de senaste årens svängningar huvudsakligen kan härledas till vad som sker i Syrien, där antalet dödsoffer var som störst för ett par år sedan.

– Den senaste tiden har varit lite lugnare, säger han. Men samtidigt är antalet flyktingar i världen fortfarande mycket högt.

För drygt tio år sedan hade vi en all time low vad gäller antalet döda i krig. Men även om världen blivit något våldsammare sedan dess så ser Erik Melander flera hoppfulla exempel.

– Vi ser att flera tidigare konflikthärjade världsdelar idag är så gott som helt fredliga. Det handlar om Latinamerika, Östasien och södra Afrika. Det ger förstås hopp, säger han.

Det som oroar honom mest är att flera stormakter är inblandade i flera av dagens svåraste konflikter, till exempel Syrien, Irak och Afghanistan.

– I Syrien stödjer USA och Ryssland olika parter i konflikten, säger Erik Melander. Då finns det förstås en risk att detta kan utvecklas till något riktigt farligt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar