F&F 50 år

Den 1 september för 50 år sedan kom det första numret av Forskning & Framsteg. Världen är på många sätt betydligt bättre än för ett halvsekel sedan – men vår tro på framtiden svagare än någonsin.

Publicerad

Det har varit en mörk sommar. Avskyvärda terrordåd, fortsatta strider i Syrien, jordbävning i Italien, en alltmer kringskuren yttrandefrihet i Turkiet och provocerande utspel från presidentkandidaten Donald Trump. Så mörkt att det är lätt att tappa sugen.

Och det har vi också. Om du tillhör majoriteten så vet jag hur du svarar. Enligt SOM-institutet, vid Göteborgs universitet, tycker 58 procent av svenskarna att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Endast 19 procent tycker att det går åt rätt håll. SOM-institutet har mätt detta sedan 2012, och siffrorna är de mest extrema hittills. 

Dessa negativa siffror skriver jag om i en artikel på DN Kultur i dag. Siffrorna kommer från en ännu inte publicerad artikel i Forskning & Framsteg, av vetenskapsjournalisten och historikern Henrik Höjer.

Vi är alltså rekordpessimistiska just nu. Läget var ett helt annat när Forskning & Framsteg gav ut sitt första nummer för precis 50 år sedan. Då var, på gott och ont, den kanske starkaste optimismen i Sverige någonsin. Det var mitt under de framrusande rekordåren. Allt gick uppåt. Tillväxten och folkhemsbygget hade pågått sedan 1930-talet, men det var under 1960-talet som svensken på allvar förstod hur bra det gick.

Bara namnet, Forskning & Framsteg, vittnar om framtidstron. Än i dag beskriver och granskar Forskning & Framsteg forskning och vetenskap. Och det är i denna reapportering vi till slut hittar en liten skärva av det offentliga Sverige där pessimismen hos allmänheten ännu inte har slagit rot.

Enligt den senaste undersökningen från SOM-institutet har sex av tio svenskar ganska stort eller mycket stort förtroende för hur universitet och högskolor sköter sitt arbete. Det är inte bara ett stort förtroende – det är den högsta siffran sedan dessa mätningar startade år 2002.

Samtidigt som pessimismen härjar, ökar alltså förtroendet för dem som ska lösa samhällsutmaningarna. Vi tycks fortfarande tro att forskning leder till framsteg. Kan det vara en väg ut ur den nedåtgående pessimistiska spiralen?

Oavsett om det är positiva eller negativa forskningsnyheter, ger de oss en bild av världen som är mer sann. Och möjligen också lite positivare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor