Annons
Barn idrottar

Rörelse är receptet.

Bild: 
Istockphoto

För lite idrott på idrotten

Endast en fjärdedel av lektionstiden på idrottstimmarna ägnas åt fysisk aktivitet, enligt en ny studie. 

Författare: 

Publicerad:

2016-09-21

Bara tio till femton minuter per idrottslektion ägnas åt måttligt intensiv fysisk aktivitet. Det framgår av en ny studie av aktiviteten på idrottslektionerna.

– Detta är alldeles för lite, säger Anders Raustorp, docent i fysioterapi vid Göteborgs universitet och tidigare idrottslärare i högstadiet. Min uppfattning är att lärarna tror att det förekommer mer fysisk aktivitet på lektionerna, men vår studie visar att alldeles för mycket tid går åt till väntan eller att få tyst på klassen. Det handlar även om köande och tid för instruktioner som äter upp tiden.

Anders Raustorp och hans kolleger har mätt rörelsemönstren för 149 barn i årskurs två, fem och åtta under 39 idrottslektioner. Barnens aktivitet mättes med accelerometrar som visar exakt hur mycket och när de rör sig.

Andra länder ligger på en högre aktivitetsgrad, omkring en 30–40 procent av lektionstiden, enligt studier i USA och Storbritannien.

– Minst halva lektionstiden bör vara fysisk aktivitet – det gäller att från början få in lite tempo i hela lektionen, säger han.

Ett annat problem är att även själva idrotten har fått färre lektionstimmar sedan 1990-talet, det handlar om en timme mindre i veckan, vilket är en minskning med en tredjedel.

– Detta är ett av skolans viktigaste ämnen, fortsätter Anders Raustorp. Vi vet att det är bra för den fysiska hälsan, och annan forskning betonar dess betydelse för psykisk hälsa och för barnens inlärning i andra ämnen.

Hur skulle du själv genomföra en lektion för exempelvis mellanstadiet?

– Lekar! Det handlar om att få dem att springa, hoppa, klättra och tycka att det är kul, säger Anders Raustorp. Gärna med musik till. De ska bli svettiga. Gärna aktiviteter i korta intervaller, barn i den åldern kan röra sig mycket intensivt i korta perioder. I pauserna kan man undervisa om de hälsoeffekter som numera även ligger inom idrottsämnet. Det finns ingen motsättning mellan ämnets inlärningsmål och elevernas behov av fysisk rörelse.

Studien har publicerats i Acta Paediatrica.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar