Annons
Bro ur 3d-skrivare

Bron skrivs ut i betong och armeras samtidigt med ståltråd. 

Bild: 
BAM Infra/Wim Geuzendam

Första bron ur 3d-skrivare


I Nederländerna kan cyklister ta sig över värdens första 3d-utskrivna betongbro.

Författare: 

Publicerad:

2017-10-23

Cyklister i den holländska staden Gemert kan numera rulla över världens första 3d-utskrivna betongbro.

Delarna till den åtta meter långa cykelbron är utskriven med hjälp av en 3d-skrivare för betong på tekniska universitetet i Eindhoven. Efter utskrift har delarna fraktats till Gemert där de sammanfogats och lyfts på plats över ett litet vattendrag.

Brodelarna har byggts upp lager för lager samtidigt som metalltråd bakats in i betongen. Totalt handlar det om 20 kilometer tunn metalltråd som fungerar som armering.

3d-bro

Bron lyfts på plats.

Bild: 
BAM Infra/Wim Geuzendam

Den stora fördelen med att använda 3d-utskriven betong är att det minskar materialåtgången och därmed koldioxidutsläppen. Tillverkningen av cement, som ingår i betong, står för omkring 7 procent av de globala koldioxidutsläppen.

– Genom 3d-tekniken behöver vi bara placera betong där det behövs och utelämna den där den inte behövs, säger Theo Salet, professor i betongbyggnad vid tekniska universitetet i Eindhoven.

En annan fördel är att broar och byggnader kan anta nya smäckrare former.

– I framtiden kan vi vänta oss att arkitekterna gör många spännande former med hjälp av 3d-skrivare, säger Theo Salet.

Den första bron som tillverkats i samarbete med företag och lokala myndigheter har dock en ganska enkel form.  Enligt Theo Salet har fokus legat på att göra den tillräckligt stark.

Det är inte första gången 3d-skrivare används för att skriva ut stora strukturer. På flera håll i världen pågår försök med att skriva ut hela hus.

För just broar testas även andra material.  I ett annat holländskt projekt, som beräknas vara klart under nästa år, skrivs en bro ut i stål med hjälp av en robot.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

Lägg till kommentar