Annons
Män och kvinnor

Lika chanser att bli kallad på jobbintervju, enligt en ny svensk studie.

Bild: 
Istockphoto

Ingen diskriminering av mammor

Män och kvinnor har samma chans att komma på jobbintervju, enligt en ny svensk studie.

Författare: 

Publicerad:

2017-06-07

Svenska forskare har sökt 2 144 jobb inom 18 yrken med påhittade namn. Namnen var slumpmässigt fördelade som män och kvinnor och de angav slumpmässigt om de hade barn eller inte. Personerna hade likvärdiga meriter.

Jobben de sökte var både låg- och högkvalificerade. Det handlade om allt från butikskassörer och städare till gymnasielärare och dataingenjörer.

Resultaten visade att kön eller föräldraskap inte påverkade i vilken grad arbetsgivarna kontaktade dem för intervjuer. Detta oavsett om arbetet var hög- eller lågkvalificerat.

– Jag trodde nog att arbetsgivare skulle gynna pappor i högre grad, eftersom tidigare forskning visat att föräldraskap för en man innebär en karriärfördel, säger Magnus Bygren som är medförfattare till studien och professor i sociologi vid Stockholms universitet.

Magnus Bygren poängterar att det behövs fler studier på området, men att forskning i andra länder visat att det i regel är i urvalet till jobbintervju som en eventuell diskriminering sker.

– I vissa studier har man testat att skicka folk på intervjuer och i det ledet sker sedan sällan diskriminering, säger han.

Resultaten har publicerats i European sociological review

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Intressant att den här nyheten inte dyker upp i riksmedia. Hade varit väl värt om den hade dykt upp åtminstonde i DN. Seliktiviteten hos journalistkåren är ett demokratiproblem, detta passar åtminstonde inte in i deras urval och världsbild. Då är det bäst att hålla käft.

Lägg till kommentar