Annons
Lesbiskt par

Kortare äktenskapslycka?

Bild: 
Istock photo

Kvinnliga par gifter sig och skiljer sig oftare

Allt fler kvinnor gifter sig med varandra. Samtidigt har de en högre skilsmässorisk, enligt en ny studie.  

Författare: 

Publicerad:

2016-10-10

Manliga homosexuella par har ungefär samma skilsmässofrekvens som heterosexuella par. Men kvinnliga homosexuella par har avsevärt högre skilsmässofrekvens. Omkring 40 procent av de kvinnliga homosexuella äktenskapen resulterat i skilsmässa efter omkring tio år, jämfört med 30 procent av heterosexuella äktenskap och manliga homosexuella äktenskap under samma tidsram.

– Kvinnor har högre krav på kvalitet i en relation än män och detta syns tydligt i vårt material, säger Gunnar Andersson, som är professor i demografi vid Stockholms universitet.

Lesbiska par är även omkring fyra gånger mer benägna att gifta sig än manliga homosexuella par, men det beror inte bara på att kvinnor är mer benägna att ingå äktenskap.

– Det handlar även om de legala grunderna för föräldraskap, vilket är mer aktuellt för lesbiska par i och med att framför allt insemination blivit vanligare, säger Gunnar Andersson.

Studien bygger på data över homosexuella äktenskap i Sverige mellan 1995 och 2012.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar