Annons

Överst de nya dagorgenererade bilderna av Ben Needham vid olika åldrar utifrån ett foto från när han försvann vid 21 månaders ålder. De nya bilderna skiljer sig från de illustrationer som polisen framställt tidigare (undre raden).

Bild: 
University of Bradford och National Missiing Persons Bureau/Press Association

Mer realistiska bilder av åldrande

Med en ny datormodell går det att skapa mer realistiska illustrationer av hur en person åldras. Tekniken kan användas för att hitta försvunna personer.

Författare: 

Publicerad:

2017-06-15

I juli 1991 försvann den brittiska pojken Ben Needham på ön Kos i Grekland. Han var då bara 21 månader gammal och har aldrig återfunnits. Vid flera tillfällen har polisen framställt bilder som visar hur han kan se ut vid olika åldrar för att underlätta sökandet.

En forskargrupp vid University of Bradford i Storbritannien har använt Ben Needhams fall för att illustrera en ny metod för att visa hur en person åldras utifrån ett fotografi.

Resultatet blev väldigt annorlunda bilder än de som polisen tidigare tagit fram. Enligt forskarna ger de nya bilderna en mer realistisk bild av Ben Needham vid 6, 14 och 22 års ålder.

Den nya metoden, som beskrivs i Journal of Forensic Sciences, bygger på en datormodell som utgår från personens huvuddrag som käkprofil och mun. Modellen har även matats med en stor mängd foton av ansikten vid olika åldrar för att lära sig hur personer åldras.

För att testa resultatet har forskarna kört modellen baklänges. Från ett foto har den återskapat samma person i en yngre version. Resultatet har sedan jämförts med ett verkligt foto från samma ålder.

Forskarna går nu vidare med ytterligare tester och hoppas att tekniken ska göra det lättare att hitta försvunna personer, särkilt om de varit borta under lång tid.

Automatisk ansiktsigenkänning är i snabb utveckling och det finns gott om programvaror som används i allt från roliga appar till övervakningskameror.

Philip Engström, chef för bild- och ljudgruppen på Nationellt forensiskt centrum, NFC, säger att polisen ofta står inför problemet att avgöra om en person är densamma som på ett äldre foto.

– I dag görs det arbetet manuellt, men vi följer teknikutvecklingen noga. Att gå från forskning till automatiska system som kan användas i praktiken är emellertid en lång process.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar