Annons
Blommor i Nice

Nice, sommaren 2016. Efter att 85 människor dödats i ett terrordåd så fylldes standpromenaden av blommor.

Bild: 
Istock photo

Numera sker en fostran till global jihad

Författare: 

Publicerad:

2017-08-30

Statsvetaren Marco Nilsson vid Högskolan i Jönköping har intervjuat ett drygt dussintal jihadister från Sverige. Merparten har han träffat i Göteborgsområdet. Nyligen redovisade han några av sina forskningsresultat på ett seminarium vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm. 

Vilka är dina viktigaste forskningsresultat?

– Att radikalisering och avradikalisering hänger ihop. Det handlar ofta om långa processer och att radikaliseringsprocessen – som kan se olika ut – påverkar hur en person ska kunna avradikaliseras. Sedan att hela jihadiströrelsen har radikaliserats.

– Numera sker en socialisation till global jihad. Tidigare jihadrörelser var mer lokala. Detta innebär även en normalisering av jihad, vilket innebär att till exempel man tar med sig sina familjer, vilket även det är ett nytt fenomen. Vi ser även en ökning av ”takfirismen” – det vill säga exkommunicering av vissa grupper som betraktas som otrogna. Nu sker det även mot andra jihadistiska grupper.

 

Marco Nilsson

Marco Nilsson, forskare i statsvetenskap vid Jönköpings högskola. 

Hur ser du på jihadismens framtid?

– Detta är en rörelse som funnits sedan århundraden i olika former. Sedan har det gått i vågor. Jag vill inte spekulera i framtiden, men jag tror inte detta är något som är snart övergående.

Vilka är de viktigaste policyrelaterade slutsatserna av din forskning?

– Att myndigheterna i Sverige måste samverka bättre. Med varandra och med civilsamhället. Det handlar om kommuner, staten och muslimska samfund som måste ta frågan på allvar och samarbeta mer. Vi har långt kvar. En svensk imamutbildning vore dessutom en bra idé. Inte för att den svenska staten ska kontrollera islam, utan för att ge förutsättningar för svenska muslimer att praktisera islam på ett rimligt sätt i Sverige. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar