Annons

En matta av mikroorganismer – en biofilm – täcker delar av väggarna i tunnelbanan. 

Bild: 
Johannes Lundberg, NRM

Okända svampar i T-banan

Forskare gör oväntade artfynd i tunnelbanans grottliknande miljö.

Författare: 

Publicerad:

2016-10-12

Kungsträdgårdens tunnelbanestation i Stockholm är belägen drygt 30 meter under marken. Hallen är utformad som en naturlig grotta där berggrundens granit är blottad i vägar och tak.

Vissa partier av hallens granitväggar är täckta av biofilm, det vill säga ett lager av bakterier, alger och svampar. Forskare från Naturhistoriska riksmuseet har gjort dna-analys av svamparna i biofilmen och funnit två helt nya arter.

Båda arterna tillhör sporsäcksvamparna och är avlägsna släktingar till bland annat tryfflar, murklor och jäst. Den ena arten är så unik att den har placerats ett nytt släkte som har fått namnet. Bacillicladium. Arten, som har döpts till Bacillicladium lobatum, påminner till viss del om de svamparter som lever i symbios med myror i Amerika. Den andra nya arten har placerats i släktet Bradymyces, som innehåller arter som trivs på klippor – men även en art som infekterar kallblodiga djur.

Biofilmen i tunnelbanehallen fungerar som eget litet ekosystem, menar forskarna som publicerat sina rön i Plos one. Ljuset från belysningen driver fotosyntesen hos mikroorganismerna i biofilmen. Döda organismer bryts ner av svamparna. Hoppstjärtar och andra småkryp lever av växtligheten. Här finns till och med ett litet rovdjur, nämligen gruvdvärgspindeln. Arten finns i flera europeiska länder, men i Sverige har man bara hittat den i biofilmen på Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Hur den kom dit är en gåta. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar