Annons

En adéliepingvin och en manet av arten Diplulmaris antarctica i Södra ishavet. 

Bild: 
Pierre Chevaldonné / CNRS / IPEV

Pingviner mumsar maneter

Genom att utrusta pingviner med videokameror har forskare kunnat visa att maneter är ett populärt byte. Det var en oväntat eftersom pingviner behöver få i sig mycket energi – men maneter består nästan bara av vatten. 

Författare: 

Publicerad:

2017-10-03

Klumpfiskar och vissa havssköldpaddor tillhör den lilla skaran arter som kan livnära sig på maneter. Manetätare förväntas ha en lugn livsstil. De måste nämligen spara på kalorierna, eftersom deras mat är så energifattig: maneter består till 95-98 procent av vatten. Pingviner passar inte alls in i den bilden. De är aktiva jägare som behöver stora mängder energi för att klara sig. Men nu har ett internationellt forskarteam visat att fyra pingvinarter äter maneter, mer eller mindre regelbundet.

Forskarna utrustade drygt 100 pingviner med små videokameror så att de kunde följa jakten under vattnet. Efter att tittat igenom 350 timmar ”pingvinfilm” kunde forskarna konstatera att framförallt dvärgpingviner, Eudyptula minor, verkar gilla maneter: drygt 40 procent av attackerna mot byten var riktade mot maneter. Hos de andra tre pingvinarterna förekom spridda attacker mot maneter.

Forskarna räknade ut att maneterna bidrog med endast 2 procent av dvärgpingvinernas energibehov, trots att de utgjorde drygt 40 procent av jaktansträngningen. Manetjakten verkar alltså vara en förlustaffär, rent energimässigt.

En förklaring till manetätandet skulle kunna vara att det råder matbrist för pingvinerna – maneterna är en slags nödproviant som är bättre än ingen mat alls. Men videofilmerna visar att pingviner ibland simmar rakt igenom stim med krill – som är energirika byten – för att kunna anfalla maneter.

Forskarna, som har publicerat sina rön i Frontiers in ecology and the environment, anser att det finns flera tänkbara förklaringar till manetätandet. En tanke är att pingvinerna enbart äter de energirika delarna av maneterna som könsorganen, gonaderna. Även armarna är ibland energirika, eftersom de kan vara täckta av pyttesmå byten som maneterna bedövat med sina nässelceller. En annan teori är att maneterna innehåller något specifikt ämne som pingvinerna behöver, exempelvis fibrer i form av kollagen. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar