Annons
Mia Fiilsøe Falkeborg vid Teknologisk Institut i Århus leder projektet med målet att skriva ut individanpassade måltider för sjukhuspatienter.

Mia Fiilsøe Falkeborg vid Teknologisk Institut i Århus leder projektet med målet att skriva ut individanpassade måltider för sjukhuspatienter.

Bild: 
Teknologisk Institut

Rätt mat till rätt patient med 3d-skrivare

Måltider som skrivs ut ur en 3d-skrivare kan skräddarsys för olika patienters speciella behov. Tekniken ska testas på Ålborgs Universitetssjukhus i Danmark.

Författare: 

Publicerad:

2017-09-05

Maten från sjukhusens storkök passar inte alla patienter. Vissa har svårt att svälja medan andra har dålig aptit eller specifika behov av näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Ett nytt danskt forskningsprojekt ska utveckla en 3d-skrivare som kan skriva ut individanpassade måltider.

– Varje patient kan då få mat med rätt näringsinnehåll, smak och konsistens. Viktigt är också att den är god, säger projektledaren Mia Fiilsøe Falkeborg vid Teknologisk Institut i Århus.

Förutom en avancerad printer för måltider ska forskarna i projektet utveckla nya ingredienser.  Andra frågor som behöver lösas är hur och var maten ska lagras samt hygienen kring utskrifterna.

Tekniken ska sedan testas på Ålborgs Universitetssjukhus för patienter som har svårt att svälja vanlig mat och riskerar att bli undernärda. Genom blodprov kan läkarna se vilka vitaminer och mineraler som patienten behöver och därmed komplettera den medicinska behandlingen med individanpassad mat.

Att skriva ut mat har testats på flera håll tidigare, bland annat av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och på marknaden finns redan i dag 3d-skrivare för choklad. På det svenska forskningsinstitutet Rise pågår projekt kring personligt anpassad mat för äldre och hälsosamma snacks.

Morotspuré ur 3d-skrivaren.

Morotspuré ur 3d-skrivaren.

Bild: 
Teknologisk Institut

Teknologiskt Institut har börjat experimentera med att skriva ut morotspuré i olika mönster ur en 3d-skrivare avsedd för plast. Den nya, mer avancerade skrivaren för sjukhusbruk kommer att kunna skriva ut flera ingredienser samtidigt och även mixa, värma och kyla maten.

Projektet kommer att pågår i fyra år och har en budget på 20 miljoner danska kronor. Förutom Teknologiskt institut och Ålborgs Universitetssjukhus deltar universiteten i Århus och Köpenhamn, samt flera företag.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar