Annons

Robot rättas med tankekraft

Roboten är på väg att begå ett misstag. En människa ser det hela och roboten rättar sig automatiskt. Ett nytt sätt att styra med tankekraft öppnar för enklare robotsamarbete.

Författare: 

Publicerad:

2017-03-09

Hjärnan ger ifrån sig en speciell signal när den upptäcker misstag. Det utnyttjar forskare vid Massachusetts Institute of Technology och Universitetet i Boston för att styra en robot med tankekraft.

Roboten har i uppgift att sortera färgburkar och trådspolar i två olika lådor. Arbetet övervakas av en försöksperson med EEG-elektroder som mäter hjärnaktiviteten.

Signalerna från hjärnan analyseras av en dator som letar efter den speciella signal som betyder att försökspersonen upptäckt ett misstag. Roboten får då automatiskt order om att rätta sig.

Forskarna hoppas att det är ett första steg mot ett mer naturligt samarbete mellan människor och robotar.

– Tänk att kunna säga till en robot att göra vissa saker utan att behöva skriva ett kommando, trycka på en knapp eller ens säga ett ord, säger Daniela Rus, chef för MIT:s labb för datorvetenskap och artificiell intelligens där testerna utförts.

Tekniken är inte ny. EEG har tidigare utnyttjats för att styra till exempel en drönare, en rullstol och en robotarm med tankekraft. Ofta krävs dock någon typ av aktiv handling som att tänka sig att knyta högra handen för att styra åt höger eller titta på ett visst föremål.

I fallet med den sorterande roboten var försökspersonerna helt oförberedda och kunde omedvetet skicka styrsignalerna bara genom att upptäcka misstagen.

Men mycket arbete återstår innan tekniken kan komma till praktisk nytta. Signalen är till exempel svag och svår att upptäcka. För att förbättra systemet vill forskarna utnyttja att om roboten missar återkopplingen och fortsätter att röra armen åt fel håll kommer en andra, starkare signal från försökspersonen. Denna kunde dock inte upptäckas med nuvarande system.

Forskningen kommer att presenteras vid den internationella robotkonferensen IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) i Singapore i maj.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar