Annons
Forntida skelett av kvinna

För 4 000 år sedan så flyttade kvinnor i Centraleuropa långt från sina hemtrakter för att bilda familj med stationära män.

Bild: 
Stadtarchäologie Augsburg

Rörliga kvinnor för 4 000 år sedan

Författare: 

Publicerad:

2017-09-08

Nya mönster av forntida migration blir allt tydligare i forskningen. En ny studie visar att under brytningen mellan stenålder och bronsålder, för omkring 4 000 år sedan, etablerades många familjer i Centraleuropa genom att kvinnan anlände från platser långt därifrån till lokala män. Mönstret är tydligt i 84 fynd av mänskliga kvarlevor från en period av 800 år. Fynden är gjorda i området strax söder om Augsburg i södra Tyskland. Kvinnorna begravdes på samma sätt som männen i de dussintals gravplatser om forskarna undersökt, vilket tyder på att de integrerades i den lokala kulturen.

Forskarna har analyserat kvarlevornas dna och strontiumisotoper, vilket möjliggjort att se om de levt på samma plats som de växt upp. Kvinnorna kom från en stor mängd andra platser, vilket forskarna tolkar som att forntida migration inte bara skedde som folkvandringar av större grupper, utan även som institutionaliserad individuell migration.

Resultaten har publicerats i PNAS.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

På vilket kan det tänkas att kvinnorna "migrerat"?
Vilket är mest troligt: att kvinnor ensamma givit sig ut på vandring
eller att de har bortrövats och därför hamnat på ett annat ställe än
där de har fötts?

PS eller har kvinnorna helt enkelt köpts och därför kommit till
en ny plats?

Lägg till kommentar