Annons

God hygien i köket minskar risken att få i sig bakterier från rå kyckling

Bild: 
iStock

Smitta från kyckling ökar kraftigt

Förra året blev ett nytt rekordår för bakterien campylobakter, som främst sprids via kycklingkött. Smittan härjar som värst under sensommaren.

Författare: 

Publicerad:

2017-05-30

Magsmärtor, kräkningar och diarré som kan vara blodig är vanliga symtom på en infektion med campylobacter. I fjol registrerade Folkhälsomyndigheten drygt 11 000 fall i Sverige. Antalet har nästan fördubblats på ett decennium. Smittan sprids främst via färsk kyckling. Frysning kan leda till att antalet bakterier minskar något.

– Den senaste ökningen beror främst på problem hos kycklingproducenterna, säger Anneli Carlander, som leder enheten för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.

Trots åtgärder ligger antalet fall ovanligt högt. Risken att smittas brukar vara som störst under sensommaren. I köket kan man skydda sig genom att tvätta händerna, och aldrig använda skärbrädor eller knivar som varit i kontakt med rått kött till något annat. Dessutom ska kycklingkött alltid vara genomstekt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar