Annons

Den blåfenade tonfisken är en stimlevande bjässe som blir två meter lång och kan väga mer än 500 kg.

Bild: 
istock

Sportfiskare drar upp tonfisk i svenska vatten

För första gången på mer än 50 år har sportfiskare fått lov att fånga blåfenad tonfisk i svenska vatten. Fisket sker på uppdrag av forskare som vill ta reda på varför tonfiskarna plötsligt återvänt.

Författare: 

Publicerad:

2017-09-12

Efter att ha varit borta sedan 1950-talet har stim av blåfenad tonfisk siktats i Kattegatt, Skagerak och Öresund, under de senaste två höstarna.

– Tonfiskarna kommer sannolikt hit efter leken, för att äta sig feta på makrill och sill, säger Andreas Sundelöf, forskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil som tillhör Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Andreas Sundelöf deltar i ett forskningsprojekt som ska kartlägga tonfiskarnas vandringar. Världsnaturfonden, Danmarks tekniska universitet, SLU samt sportfiskare ingår i projektet.

Den blåfenade tonfisken har två lekområden: ett i Medelhavet och ett i Mexikanska golfen.

– Ett av frågetecknen vi vill räta ut är vilket av lekområdena ”våra” tonfiskar kommer ifrån.

Som i ett led i detta utrustar forskarna tonfiskar med satellitsändare. Men de måste naturligtvis fångas först – och det är här sportfiskarna kommer in i bilden. Förra helgen fångade de fem tonfiskar i svenska och danska vatten, samtliga fick sändare på sig.

– Sändarna registrerar djup, salthalt, temperatur och ljusinstrålning i vattnet. De har inte gps-funktion men tonfiskarnas positioner kan beräknas med hjälp av insamlad data.

Sändarna lossnar från tonfiskarna efter ett år. Då flyter de upp till ytan och börjar sända lagrad information till forskarna.

Fram till 1950-talet bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk i Sverige. Men arten överfiskades i stora delar av utbredningsområdet – som innefattar bland annat Atlanten och Medelhavet – och bestånden sjönk dramatiskt. Den blåfenade tonfisken var länge klassad som ”akut hotad” men har nu flyttats ner till kategorin ”hotad”. Arten har återhämtat sig under de senaste åren, mycket tack vare att ICCAT (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) har genomfört en strängare förvaltning av bestånden som bland annat innebär att fiskekvoterna i lekområdena har minskats.

– Tonfisken ökar i Atlanten och den sprider sig norrut. Men Sverige ligger på gränsen av utbredningsområdet och vi vet inte varför den har kommit tillbaka i sådan omfattning, och varför det sker just nu.

– Men om vi kan lära oss mer om det så kan vi förhoppningsvis identifiera åtgärder som krävs för att de ska fortsätta komma hit.

Projektet, som finansieras av ICCAT, har som målsättning att 20 tonfiskar ska fångas och utrustas med sändare på den svenska sidan av Västerhavet – och att de danska kollegorna ska utföra motsvarande bedrift på sin sida.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar