Annons

I Sydamerikas saltöknar finns enorma litiumreserver som kan utvinnas direkt ur salta källor och saltavlagringar.

Bild: 
Istockphoto

Suicidrisken minskar med litium

Risken för självmord eller självmordsförsök minskar med 14 procent för patienter med bipolär sjukdom under de perioder som de tar litium.

Författare: 

Publicerad:

2017-07-03

Det visar forskare vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet, som har jämfört registerdata för drygt 51 000 patienter i Sverige under åren 2005–2013.

Under perioden skedde cirka 10 600 självmord eller självmordsförsök inom gruppen och det som analyserats var hur många av dessa som inträffade medan patienterna tog medicin eller inte.

Bland dem som fått valproinsyra, som är det vanligaste alternativet till litium vid bipolär sjukdom, fanns ingen minskning under de perioder de tog sin medicin. Valproinsyra hade troligen ingen effekt alls på självmordsbeteende, enligt forskarna. De beräknar att 12 procent av de självmordsrelaterade händelserna hade kunnat undvikas om patienterna hade tagit litium under hela perioden.

Forskarna påpekar också att förskrivningen av litium minskar i Sverige och att de här resultaten bör få betydelse för hur läkare ordinerar medicin. ”Litium borde övervägas för patienter med bipolär sjukdom med självmordsrisk”, skriver de i studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The American Journal of Psychiatry.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar