Annons
Svart och vit man

Det är fortfarande stora demografiska skillnader mellan svarta och vita i USA. Svarta föräldrar i 30-årsåldern har till exempel mer än dubbelt så hög risk att förlora sitt barn.

Bild: 
Istockphoto

Svarta löper högre risk att förlora familjemedlem

Svarta i USA förlorar oftare än vita en förälder, ett barn eller en partner i förtid, enligt en ny studie.

Författare: 

Publicerad:

2017-01-25

En studie vid University of Texas som bygger på data om drygt 42 000 amerikanska personer visar hur stora klyftorna mellan svartas och vitas levnadsförhållanden är i USA. Även om man kontrollerar för socioekonomiska faktorer som till exempel utbildningsnivå så löper svarta föräldrar i åldern 50-70 år tre gånger så hög risk att förlora en son eller dotter än vita föräldrar i samma ålder.

– Detta hänger ihop med att svarta har lägre medellivslängd än vita i USA, säger Debra Umbertson, professor i sociologi vid University of Texas som är en av forskarna bakom studien.

– Svarta i USA dör tidigare av främst hjärtproblem och cancer än vita, men är även mer utsatta för dödligt våld, fortsätter hon.

Svarta har även nästan dubbelt så hög risk att förlora sin partner vid 60 års ålder, jämfört med vita.

– Resultaten handlar om att svarta diskrimineras och ofta har sämre tillgång till hälsovård än vita. Svarta i USA lever även ett hårdare liv, säger Debra Umbertson.

Ett svart barn har vid tio års ålder till exempel tre gånger så hög risk att förlora sin mamma som ett vitt barn.  

– Att förlora en familjemedlem är alltid ett hårt slag, särskilt i yngre år, säger Debra Umbertson. Det påverkar ofta hälsan mycket negativt, även på lång sikt.

Resultaten har publicerats i Pnas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar