Annons
Trött karriärskvinna

Karriärkliv medför skilsmässorisk för kvinnor – framför allt om hon lever i en mindre jämställd relation. För män har dock en skilsmässa samband med sjunkande inkomst.

Bild: 
Istockphoto

Toppjobb innebär risk för skilsmässa – för kvinnor

Kvinnor som gör karriär bryter fortfarande mot normen, det framgår av en ny studie som visar att kvinnors karriärsprång medför en tydlig ökad risk för skilsmässa.

Författare: 

Publicerad:

2017-02-27

”Våra resultat visar att befordran leder till en dramatisk ökning av sannolikheten för skilsmässa bland kvinnor, men inte bland män”, skriver nationalekonomen Johanna Rickne och hennes kolleger i Ekonomisk Debatt.

– Vi ville undersöka det så kallade glastaket för kvinnor, berättar Johanna Rickne, nationalekonom vid Socialforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Vår forskning visar att vem man gifter sig med spelar roll för karriären. Ett ojämnställt äktenskap riskerar att spricka om kvinnan gör karriär.

De har undersökt skilsmässofrekvensen bland personer som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller VD för företag med mer än hundra anställda under åren 1990–2014. Det handlar om nästan 2 000 personer.

Sedan har forskarna undersökt de omkring 65 procent som varit gifta innan de gjorde sina karriärkliv. Och resultatet var mycket tydligt – kvinnorna skiljde sig i långt större utsträckning än männen.

Diagram över skilsmässor

Sannolikhet för skilsmässa för kvinnor respektive män som blivit VD för ett större företag (vänster) eller kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamot (höger) före och efter befordran.

Bild: 
Ekonomisk debatt

Forskarna noterade dock att de karriärkvinnor som levde jämställt: i par med relativt liten åldersskillnad eller där de delat på föräldraförsäkringen mer lika – så var risken för skilsmässa betydligt mindre.

– Åldern verkar vara en viktig faktor. Vi kunde se att de som skiljde sig hade en åldersskillnad på fyra år eller mer. I mer jämnåriga relationer syntes ingen skillnad, säger Johanna Rickne.

Om du ska ge ett råd till en ung kvinna som vill göra karriär utan att riskera skilsmässa, vad skulle du säga då?

– Sök inte status hos en äldre man som tjänar mer, utan hitta någon som är redo att leva jämställt. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar