Annons
Män som utesluter mörkhyad man

Män diskriminerar och diskrimineras. 

Bild: 
Istock photo

Typiskt svenskt utseende en fördel

Manliga arbetsförmedlare tenderar att gynna de som har stereotypt svenskt utseende – men även de som talar svenska med brytning.

Författare: 

Publicerad:

2016-12-08

Manliga arbetsförmedlare rekommenderar i högre utsträckning personer som uppfattas ha ett typiskt svenskt utseende till arbetsmarknadsutbildningar. Chansen är omkring 50 procent större om man jämför de som mest respektive minst uppfattas ha ett stereotypt svenskt utseende. De manliga arbetsförmedlarna förknippar detta utseende med positiva egenskaper som till exempel pålitlighet och trevlighet. Denna prioritering förklaras inte av någon faktisk bedömning av förmågan att klara utbildningen eller om personer har en brytning eller inte. Detta gäller dock inte kvinnliga arbetsförmedlare.

Studien bygger på 436 arbetsförmedlare i Stockholmsregionen som under 2012 deltog i en undersökning där de fick möta fiktiva arbetssökande via ett datorprogram, och den genomfördes av forskare vid Stockholms universitet och Arbetsförmedlingen samt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

– Vi vet från andra studier att det främst är män som utövar diskriminering. Våra resultat ligger i linje med detta, säger Mahmood Arai som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Det bästa sättet att minska diskriminering är att öka medvetenheten om mekanismerna, fortsätter han. Det handlar om att öka kunskaperna.

Män inte bara diskriminerar, utan är även själva mer utsatta för diskriminering, enligt tidigare forskning. Men detta framkom inte i denna studie, berättar Mahmood Arai.

Däremot prioriterade arbetsförmedlarna de som talade svenska med brytning om man ställde två likvärdiga kandidater mot varandra – och detta i linje med de riktlinjer som Arbetsförmedlingen hade vid undersökningsperioden. Stöd skulle ges främst till dem som uppfattas stå längst ifrån arbetsmarknaden. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar