Annons
Barn kramar sin pappa

Vid 17 års ålder har nästan var tredje barn i Sverige varit med om en separation.

Bild: 
Istockhpoto

Växelvis boende minskar stressen

Barn till skilda föräldrar som bor växelvis hos mamman och pappan upplever mindre stress än de som bara bor med den ena föräldern.

Författare: 

Publicerad:

2017-09-01

Varje år separerar föräldrar till omkring 50 000 barn i Sverige. Barn som efter separationen bor växelvis hos sina föräldrar är inte mer utsatta för stress, utan är tvärtom mindre stressade. Det visar en ny studie av barn till separerade föräldrar.

Man har kontrollerat för andra tänkbara faktorer som kan förklara stress.

– Barn mår dåligt av konflikter oavsett boende, men barn i växelvis boende mår bättre oavsett om de skilda föräldrarna är i konflikt eller inte, säger Jani Turunen, som forskare vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet och utfört studien.

Han betonar att det är viktigt för ett barn att ha relationer till båda föräldrarna efter en skilsmässa, och inte bara till föräldrarna.

– Det handlar även om tillgång till föräldrarnas släkt – mormor och farfar och andra personer, säger Jani Turunen. Det är bra för barn att ha många kontakter. Och det handlar både om sociala och materiella resurser som kan vara viktiga under uppväxten.

Studien bygger på en enkät med över 800 barn i Sverige kombinerat med registerdata.

Resultaten är publicerade i Journal of divorce & remarriage

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar