Annons

September 2011

Snabbare än ljuset – vilka bryr sig?

Min gode vän Benny sms:ade mig i går och frågade: ”Man har hittat en partikel som är snabbare än ljuset. Stämmer det?”

Inte så värst uppdaterad, men desto mer upphetsad, surfade jag raskt bland webbtidningarna och fann följande oerhörda påstående: forskare vid CERN i Schweiz och i Italien hade i ett gemensamt experiment uppmätt hastigheter högre än ljusets för neutriner som färdats 732 km mellan laboratorierna.

En gråsugga kan vara början

Jag mötte en man som var ute och gick med sin lille pojke. Pojken fick syn på något nere på gatan,

satte sig på huk och tittade och pillade på något medan pappan gick vidare. Så sa pojken ”titta, den kan föjvandla sig till en boj”. Det var en gråsugga han hade hittat, som kunde förvandla sig till en boll. Men pappan var inte lika intresserad av småkryp, och sa bara ”kom nu”.

Geoengineering

Går det att kyla ner jorden för att motverka uppvärmningen från ökade växthusgaskoncentrationer? Ja! Och det är inte ens särskilt svårt. Kanske är det just det som är det stora problemet.

För närvarande befinner jag mig på den europeiska aerosolkonferensen i Manchester. Idag handlar den ena presentationen efter den andra om geoengineering – alltså om att försöka modifiera den globala medeltemperaturen med artificiella metoder. Enklast och mest kostnadseffektivt är förmodligen att pytsa ut svavelpartiklar i stratosfären.

En mörk nordpol

Under september når havsisen vid Arktis nått sitt minimum och därför följer många just nu datarapporteringen med spänning. Risken är överhängande att det blir ännu ett rekordår.

De nordliga och sydliga ismassorna har en avgörande betydelse för det globala klimatsystemet eftersom de utgör jordens kylaggregat. Men isarna är känsliga och särskilt den vid Arktis. Till skillnad från isen som täcker sydpolen vilar den inte på någon landmassa utan flyter ovanpå havet.

Subscribe to Bloggarkiv