Annons

En sommarupplevelse

Författare: 

Publicerad

2015-08-18

För mig som är intresserad av nobelpris och nobelpristagare kanske inte sommaren är den bästa tiden på året, den kommer nog i början av oktober när de olika prisutdelarna offentliggör sina val. I år infaller den så kallade ”lilla nobelveckan” vecka 41, med medicinpriset på måndagen den 5 oktober, fysik dagen efter och kemi på onsdagen. Förhoppningsvis är Svenska Akademien färdig med sitt beslut så att vi på torsdagen kan se hur väl spelfirmornas vadslagningslistor återspeglar verkligheten. (Min personliga favorit, Bob Dylan, skulle förmodligen kunna göra mig rik om han utsågs till pristagare, men jag spelar ju aldrig…) Slutligen sammanträder den Norska Nobelkommittén på fredagen och offentliggör årets fredspristagare. Sedan några år får den ekonomiintresserade vänta, i år till måndag 12 oktober innan beslutet om priset till Alfred Nobels minne tas på KVA.

Men helt utan relevanta upplevelser har inte sommaren varit. När jag skulle hämta barnbarnen på stationen i Lund fick jag syn på en buss med skylten ”20 Lundalänken ESS via Max IV”. Ett närmare studium visade att bussen på sin väg mot de stora forskningsanläggningarna även passerar bland annat Universitetssjukhuset, BMC, LTH, Ideon och Höjdpunkten. Kan det finnas någon annan busslinje i Sverige med så fina hållplatser?

ESS kommer ju att bli en anläggning för alla möjliga sorters forskning som utnyttjar neutronstrålar. Kan vi förvänta oss några nobelpris från ESS? Jag roade mig med att se hur många träffar sökorden ”neutronspridning” respektive ”neutrondiffraktion” gav på webbsidan Nobelprize.org. Det blev 34 respektive 25. Genom att kika närmare på dessa utkristalliserades en lista på 17 nobelpristagare i fysik och kemi i vilkas texter på webbsidan minst ett av orden förekommer. Det tycker jag bådar gott för framtiden!

När det gäller MAX IV kan dess röntgenfotoner säkert också leda till nobelprisbelönta arbeten. En enkel sökning bara på strukturkemisternas arbetshäst ”röntgendiffraktion” gav omedelbart inte mindre än 79 träffar!

Kommentera:

Dela artikeln:

Lägg till kommentar