Konsumentvänlig GMO

Publicerad

Forskare i USA (Baylor College of Medicine och Texas A&M) har nyligen utvecklat en genmodifierad morot som ökar förmågan till att absorbera kalcium med 41% jämfört med konventionella morötter. Fördelen med moroten är att motverka benskörhet.Skulle det motstånd som GMO grödor idag möter hos konsumenterna se annorlunda ut om det hela började med exempelvis en nyttig morot eller andra produkter med en påtaglig nytta för konsumenten som bättre smak, högre näringsinnehåll eller längre hållbarhet? I stället var den första generationens GMO dvs. de GMO som idag helt dominerar produktionen i världen, inriktade på att sänka kostnader för producenterna antingen genom att ge grödorna (exempelvis majs och soja) ökat motstånd mot insekter eller genom att göra grödan motståndskraftig mot en viss herbicid vilket underlättar och förbilligar ogräsbekämpningen. Konsumenten har ingen nytta av dessa egenskaper med mindre priserna sänks vilket i ett reglerat system inte behöver inträffa. Är grödan herbicidtolerant är det dessutom lätt att tro man sprutar mer. I själva verket blir det tvärtom. Det sprutas mindre på herbicidtoleranta grödor och dessutom med ”snällare” preparat.Troligtvis utgör även den tidigare jordbrukspolitiken i EU en förklaring till dagens njugga inställning till en produktionshöjande teknologi som de första GMO. Den gamla politiken genererade ständiga överskott dvs. en produktion större än den inhemska förbrukningen som inte kunde säljas utan kraftig subventionering. Varför producera mer när det man redan har är till besvär och kräver subventioner kunde beslutsfattarna fråga sig. Den ständiga diskussionen om överskotten ingav förmodligen även konsumenterna en känsla att mat finns det i överflöd och så kommer det att förbli. Värdet av produktivitetshöjningar i jordbruket ter sig i detta perspektiv begränsat. Varför ta några risker för något man tror sig inte behöva?Politiken har förändrats och marknadsanpassats och med dagens höga priser blir exporten en lönsam affär. ”Konsumentvänliga” GMO-produkter dyker upp. Kommer allt detta att leda till att vi får en mer sansat debatt om GMO? Jag, åtminstone, hoppas på det.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor