Annons

Drick dig sund

Författare: 

Publicerad

2006-11-08
Länge har det varit känt att lite vin om dagen kan vara bra för hälsan. Nu visar en studie att rött vin kan vara bättre än så. Stora doser har nämligen visat sig ha god effekt på övervikt. Feta blir sunda med rödvin. I alla fall om de är möss. Ännu så länge är det oklart om resultaten är detsamma på människor. Om så är fallet kanske finansministern får tänka om - i framtiden kanske det är lika viktigt att supa (för att hålla sig sund och frisk och bespara samhället vårdkostnader) som att arbeta.

Kommentera:

17

Dela artikeln:

Kommentarer

Angående de positiva effekterna av att dricka ett glas vin om dagen så hade det väl visat sig att det fanns vissa brister i de studierna? Vet att jag har läst det där ngn stans... men var? Jo, i FoF:http://fof.se/?id=064aPress

För att vara försiktig så är väl inte foxnews (dit inläggets länk leder) känt för sin vederhäftighet och källkritik.

Effekterna av att dricka måttligt är som sagt omstridda, men det finns fortfarande forskare som menar att det är nyttigt, t.ex. just vid Harvard Medical School. Det är för övrigt där studien ovan utförts, även om det refererades till FoxNews. Självklart är det bättre med den faktiska studien, som också publicerats online i novemberutgåvan av Nature.

Jag tror man ska vara ganska försiktig med att tolka resultaten av en så här komplex livsstilsundersökning. Om man läser din andra länk så ser man att den studien inte alls har studerat intag av rödvin, utan istället ett av de i rödvin ingående ämnena, nämligen resveratrol.

kom till alk,fil.alk.Det finns inga genvägar,bara villovägar.Om man söker ursäkter för att dricka alkohol vet JAG VET Jag har sökt sådana men först nu när man uppnått 50+ vet att skador kan uppstå.MVH J.L. f.f. skadefri

Moralism är väl inte är väl inte veteskapligt bevisad, måste erkänna att jag är halv packad när jag skrivet det, vad bevisar det´?

Du måste verkligen vara dum i huvudet på detta område som uttalar dig som du gör. Förstår du inte bättre? Med sunt förnuft kan du inte bättre än så?

med tanke på alkoholen snabba förbränning kan man ju ställa sig frågan varför stötvisa doser skulle ha bra effekter, borde inte en jämn blodkoncentration alkohol eftersträvas som i princip alla annan medicinering? Ett glas vin borde sörplas i under alla dygnets timmar....

Jag blir lätt överraskad av att Forskning&Framsteg håller sig med så slarviga och vinklande uttolkare av forskningen. Trovärdigheten får sig en knäck.Mössen fick ett koncentrerat extrakt av ämnet resveratrol motsvarande 100 flaskor vin om dagen. De fick alltså ämnet resveratrol och inte vin.Förresten skulle även möss dö av motsvarande mängd vin.Att sedan Kay Fillmore med forskarlag skjutit det mesta av att det ska vara nyttigare att dricka lite än att vara nykterist i sank gör att jag frågar mig: Vad är avsikten, Jenny?

Det är helt uppenbart att alkohol är ett kontroversiell ämne. Just därför borde jag kanske tänkt två gånger innan jag skämtsamt skrev om de goda effekterna av rödvin på möss. Att det rör sig om ett ämne i rödvin framgår dock redan i rubriken på den första länken för den som bemödar sig att klicka vidare. Droger (alkohol, narkotika, nikotin och ur ett historiskt perspektiv också kaffe) är gifter, det är helt klart. Men, och kanske är det det som är så kontroversiellt, de kan faktiskt ha både positiva och negativa effekter på kroppen. De flesta känner exv till att morfin används som smärtstillare, samtidigt som det också missbrukas. Amfetamin var en gång i tiden bland annat ett receptbelagt bantningspiller, och även i dag används det i mediciner. Det utvecklades för att få bland annat soldater att orka mer, som många andra droger. I dag är det en missbrukad drog. Också alkohol har använts som smärtstillare och forskare har under hela 1900-talet undersökt om det förutom sina negativa effekter också kan ha positiva effekter på kroppen. Egentligen är inte det så konstigt. Eller?

Lägg till kommentar