Annons

Föreläsarna: Per Jensen, Magnus Ranstorp, Anna Gavanas, Anna Falk och Anders Eriksson.

Kunskapskryssning 21-22 maj

Välkommen till ett givande dygn på havet, fyllt av kunskap, god mat och dryck och spännande samtal med andra vetenskapsintresserade! Lyssna till föredrag av framstående forskare och möt Forskning & Framstegs redaktörer.

Föreläsningar

Darwins favorit: domesticeringen och vad den gjort med djuren
När Darwin ville övertyga sina läsare om rimligheten i evolutionen ägnade han det första kapitlet av “Arternas uppkomst” åt domesticeringen. Under en evolutionärt kort period på bara några tusen år har människan förändrat djurens utseende, fysiologi och beteende i grunden. Nu har vi lärt oss mycket om hur det går till och vilka funktioner som påverkas. Föreläsningen kommer att ge exempel främst från hönsens och hundarnas värld.
Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

Pensionärsplaneten: Spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld
Svenskar som utvandrar till Spanien på ålderns höst är ett växande fenomen. Författaren och socialantropologen Anna Gavanas har tillbringat två vintrar på Solkusten och Kanarieöarna och där mött ett stort spektrum av människoöden bland spanienpensionärer och människor som på olika sätt arbetar med dem. Utifrån deras färgstarka berättelser diskuteras teman kring internationalisering, global arbetsfördelning, arbetsvillkor och privatisering av äldreomsorg.
Anna Gavanas, socialantropolog vid Linköpings universitet.

Nordiska IS-resenärer
Sedan 2012 har minst 300 individer rest från Sverige för att ansluta sig till Islamiska Staten och Jabhat Fatah-al-Sham. Från våra nordiska grannländer har över 200 individer rest ner. Vem är dessa individer? Vad vet vi om motivation och orsakssamband? Hur skiljer sig mönster och trender mellan nordiska länder? Vad har de för roller nere hos IS? Hur hanterar man återvändare och sympatisörer med förebyggande insatser?
Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap särskilt terrorismforskning. Vid Försvarshöskolan. Även kvalitetsansvarig på EU Radicalisation Awareness Network – Centre of Excellence.

Att angöra en komet: Rosettas resa till ett kosmiskt fornminne
Rymdsonden Rosetta nådde år 2014 fram till kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, efter tio års resa genom solsystemet. Efter att ha satt ner en liten landare ägnade rymdsonden två år åt att skärskåda den underligt formade kometkärnan på nära håll, ibland bara några kilometer, innan uppdraget avslutades med att Rosetta själv gjorde en mjuk kraschlandning. Forskaren Anders Eriksson, som jobbat med Rosetta från början, berättar om projektet och dess resultat. Som man hoppats visade sig kometen innehålla material som bevarats rätt väl sedan solsystemets uppkomst för 4,6 miljarder år sedan, men den bjöd också på en hel del överraskningar.
Anders Eriksson, forskare på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Hjärnan i cellodlingsskålar
I Stamceller används för att bygga modeller av den mänskliga hjärnan i cellodlingsskålar. Man använder den Nobelprisbelönade omprogrammeringstekniken för att guida vanliga hudceller bakåt i utvecklingen till att bli som embryonala stamceller. I labbet styrs den omprogrammerade stamcellerna att bli hjärnceller. Dessa hjärnceller i cellodlingsskålarna är exakta kopior av de hjärnceller som finns i hjärnan på den person som donerade huden. Om personen som donerat hud är diagnostiserad med en sjukdom som påverkar hjärnan kan vi genom att studera dess hjärnceller förstå mer om sjukdomen. Man kan i cellodlingsskålar studera olika sjuksommar som autism, utvecklingsstörningar och schizofreni. Vidare finns det hopp om att friska hjärnceller producerade i labbet i framtiden ska kunna användas för transplantation till patienter som har sjukdomar där hjärnceller dör till exempel ryggmärgsskada, Stroke, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom.
Anna Falk, docent vid Karolinska Institutet.

 

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar