Annons

Föreläsarna: Agnes Wold, Marie Rådbo, Lars Trägårdh, Jens Olsson, Bi Puranen, Martin Jakobsson och Bengt Gustafsson.

FULLBOKAD En stjärnspäckad jubileumskryssning

Följ med 11–12 september då vi firar Forskning & Framstegs första femtio år. Du är inbjuden!

Publicerad:

2016-04-28

Välkommen till ett givande dygn på havet, fyllt av kunskap, god mat och dryck och spännande samtal med andra vetenskapsintresserade!

Vi har bjudit in de främsta föreläsarna från våra populära kunskapskryssningar. Vi har chartrat hela färjan Viking Cinderella. Missa inte en fantastisk vetenskapsfestival till sjöss.

Programmet är lagt så att alla får lyssna till samtliga föreläsare. Oavsett när du väljer att äta middag eller vilken grupp du tillhör så får du höra alla föredrag.

Föreläsningar

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och har forskat om vår normalflora och hur den påverkar oss i hälsa och sjukdom. Hon är också intresserad av bacillskräck och dammfobi och mängden av illa underbyggda råd som myndigheter och andra strör omkring sig.

Lars Trägårdh, professor i historia, om den unika svenska tilliten, dess historiska rötter och samtida utmaningar.
Står Sverige Inför en tillitskris? Sverige är ett av världens fåtal högtillitsländer men idag utmanas denna höga tillit av såväl växande ojämlikhet som ökat mångfald och pluralism. De gamla institutionerna som förde samman människor från samhällets olika hörn – som folkskolan och värnplikten – finns inte längre eller har förändrats i grunden. Lars Trägårdh kommer att erbjuda såväl historiska perspektiv som framtidspaningar.

Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik berättar om forskningsresor med isbrytaren Oden, om hur hela Norra ishavet varit täckt av en km-tjock iskaka för 140 000 år sedan samt om hur omläggning av dagens havströmmar kan leda in varmt vatten i fjordar och påverka Grönlandsisen.

Bi Puranen, forskare vid World Values Survey, om arabvärldens värderingar och de kulturkrockar som skapas i mötet med den svenska kulturen.

Jens Olsson, marinforskare, om tillståndet för abborre, gädda, gös och sik längs våra svenska kuster och miljön i Östersjön. Hur påverkas dessa arter av sin omgivande miljö som klimatförändringar, övergödning, exploatering av grunda havsvikar, miljögifter och fiske?

Marie Rådbo, astronom, om stjärnhimlen som håller på att försvinna i vår upplysta storstadsmiljö. Vilken betydelse hade stjärnhimlen för våra förfäder? Och vad betyder den för oss och våra liv? Hur hade vi till exempel kunnat mäta tiden om vi inte kunde blicka ut i rymden? Kort sagt, hur hade vårt samhälle sett ut om jorden varit en planet ständigt täckt av moln?

Gravitationsvågor från rymden, dessa skakningar som brer ut sig i själva rumtiden och som Einstein förutsåg för mer än 100 år sedan, skapar rubriker på nytt. Vägen hit har varit omtumlande. Astronomen Bengt Gustafsson berättar om det senaste från forskningsfronten, som fått en hel värld att hålla andan. Men som också kan riskera att urholka förtroendet och skada forskningen.

Se stjärnorna på Östersjön

Om vädret tillåter kommer fartyget att stanna upp ute på havet. Klockan 23:40 släcker befälhavaren ner allt utom navigeringsbelysningen. Astronomen Marie Rådbo beskriver stjärnhimlen från övre däck. På natten den 11 september är det halvmåne och ute till havs är det mörkt nog för att se stjärnhimlen när den är som vackrast. Vi håller tummarna för fint stjärnskådarväder!

Populärvetenskap ombord

Flera bokförlag kommer att vara på plats ombord och sälja populärvetenskapliga böcker. Du kan också möta redaktionerna för Forskning & Framsteg, Språktidningen, Modern Psykologi och Modern Filosofi.

Ta bussen eller bilen till båten

Det är lätt att ta sig till Viking Cinderella. Viking Line har flera bussturer från olika platser som ansluter till avgången. Vill du hellre ta bilen går det utmärkt att boka parkeringsplats. Bussresa 150 kr, tur och retur. Parkering 150 kr.

Jubileumsspecial!

Passa på att fira lite extra med utsides lyxhytt och trerättersmiddag med utvalda kvalitetsviner. Pris: 2 445 kr/pers. Först till kvarn!

Praktisk information

Tid: Avresa söndag 11 september 2016 från Vikingterminalen i Stockholm. Ombordstigning kl 17.00. Åter 12 september kl 15.15.

Pris: 1 480 kr. I priset ingår alla föredrag, mingel, buffémiddag inkl dryck (öl, vin, läsk och kaffe), del i insides ekonomihytt samt frukost, fika och lunch på måndagen.

Jubileumspris: 2 445 kr. I priset ingår alla föredrag, mingel, trerättersmiddag inkl utvalda kvalitetsviner, del i utsides tvåbädds lyxhytt samt frukost, fika och lunch på måndagen.

Bokning: Ring Viking Line på 08-452 40 00. Uppge kod FOF50

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar