Annons

Tungan avgör också om maten är färsk

Den elektroniska tungan fungerar utmärkt för att mäta förekomst och tillväxt av mikroorganismer.

Den kan också känna skillnad mellan olika former av svampar och bakterier och kan användas för att kontrollera att livsmedelsprodukter är tjänliga som föda. Det visar Charlotte Söderström, vid Linköpings universitet,

I dag tas matprover ut från produktionen och analyseras i laboratorium. Men att odla mögel och bakterier kan ta flera dagar. I värsta fall hinner maten nå konsumenterna innan resultatet är klart. Den elektroniska tungan däremot kan monteras direkt in i produktionsanläggningen. Där kan den mäta kontinuerligt och tål dessutom de starka rengöringsmedel som används i maskinerna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag har gjort en ovetenskaplig analys på hållbarheten av olika produkter i rumstemperatur. Det blev olika sorters mögel, kollä här; http://niklasgerkman.ratata.fi/post/238475

Lägg till kommentar