Annons

Dystra tider för pollenallergiker

Nu har växterna börjat fylla luften med sina hanliga könsceller.

Några lyckas träffa en väntande pistill att bilda frö med, men det stora flertalet hamnar på kargare platser - till exempel i våra andningsorgan. Varje år andas var och en av oss in upp emot 100 000 små pollenkorn från växter som utnyttjar vinden för sin fortplantning. De allra flesta märker ingenting. Men för landets 1,6 miljoner pollenallergiker är växternas kärleksliv en snuvig, rödögd och kliande plåga.

Den vanligaste orsaken till pollenallergi har länge varit björk, som kan släppa ut miljontals pollenkorn från ett enda björkhänge. Men på senare tid har gräs petat ner björken till plats nummer två. Ungefär 65 procent av Sveriges pollen­allergiker beräknas i dag vara gräsallergiker. Tredje­platsen innehas av den gråludna örten gråbo.

Under det senaste decenniet har även den nordamerikanska växten malörts­ambrosia, en släkting till gråbo, börjat sprida sig i Sverige. Malörtsambrosians pollen kan ge en mycket stark allergisk reaktion. I laboratorieförsök har den dessutom visat sig öka pollenproduktionen kraftigt när atmosfärens koldioxidhalt stiger. Det finns därför farhågor att den pågående klimatförändringen kan leda till förvärrade allergiproblem.

Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm sammanställer sedan många år pollenprognoser som en hjälp för landets allergiker. De finns tillgängliga på museets webbplats (www.nrm.se).

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Har haft kraftig pollenallergi sen jag var omkring 6 år. För ca 4.5 år sen slutade jag med alla typer av mjöl-mat och kolhydrater och ersatte dessa med naturliga fetter, såsom fetter från ekologiskt smör, ekologiskt kokosfett osv. Samma år som jag ändrade min kosthållning bröt aldrig min pollenallergi ut och har fortfarande inte visat sitt fula tryne. Om detta beror på ökat intag av naturliga fetter eller uteslutandet av gluten/mjölmat vet jag ej. En gissning är att fytinsyror och gluten har större negativ inverkan på oss än vi tidigare trott. Att min mormors mor förvällde alla spannmåli vatten i minst ett dygn innan det torkades och stenmaldes (ej fabriksmalt ner till nano-partikel-nivå) och således "drog ur" stora delar av fytinsyrorna innan hon bakade/lagade mat av spannmålet är också intressant. Jag menar, varför nåt så onödigt och tidskrävande när man kan mala ner spannmålet till mjöl direkt? Det tål att tänkas på.

Jag har märkt att det finns ett tydligt samband mellan min egen hösnuva och hur väl matsmältningen fungerar. Är jag dålig i magen blir jag också mycket känsligare för allergener. Det passar in på din beskrivning, det behöver dock inte nödvändigtvis ha med de specifika födoämnena att göra även om din nya diet fungerar bättre för dig.

Lägg till kommentar