Plågsam djursjukdom snart borta

Boskapspesten ser ut att bli den första smitta som mänskligheten klarar av att utrota sedan smittkopporna försvann år 1980.
Publicerad
**Stick i ryggen**. En veterinär vaccinerar kalvar mot boskapspest i Debre Zeit, Etiopien.
Bild: FAO/F. Paladini

– Detta är jättestort, ett fantastiskt resultat av samarbete mellan världens länder, säger Erika Chenais, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Senast i maj år 2011 väntas FN deklarera att boskapspesten är utrotad.

Smittan orsakas av en släkting till mässlingviruset och kom till Europa från Asien med boskap som följde med invaderande folkgrupper, vilket ledde till ett förödande utbrott i romarriket år 376. I Sverige blev sjukdomens härjningar den direkta orsaken till att landets första veterinärutbildning etablerades i Skara år 1775.

Boskapspest kan drabba de flesta klövdjur och ge hög feber och blodig diarré. Vid flera utbrott i Afrika har nästan samtliga smittade djur dött. Under 1980-talet orsakade viruset förluster i Nigeria till ett värde av mer än tio miljarder kronor, enligt FN:s livsmedelsorgan FAO.

Ett effektivt vaccin som ger livslångt skydd har varit viktigt i kampen mot viruset. Det senaste kända utbrottet drabbade Kenya år 2001. Men det tar lång tid att försäkra sig om att smittan verkligen är borta från ett drabbat område.

– Även i framtiden kommer virusstammar att sparas i frysboxar så att det är möjligt att snabbt göra vaccin om smittan trots allt skulle dyka upp igen, säger Erika Chenais.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor