Annons

Sockerchocken

Författare: 

Publicerad:

2012-11-26

Från att länge ha betraktats som en lyxvara har den svenska sockerkonsumtionen ökat dramatiskt under 1900-talet. Konsekvenserna är odelat negativa. Demens, diabetes, cancer, hjärtinfarkt och fetma – allt kan kopplas till förhöjda blodsockervärden.

Det är slutsatsen i vetenskapsjournalisten Ann Fernholms nya bok. Utifrån de senaste forskarrönen lämnar hon sitt bidrag till den pågående dietdebatten. Det mättade fettet har länge pekats ut som den största hälsoboven, men hon menar att vi snarare ska undvika socker och snabba kolhydrater. Äta mindre godis och vitt bröd till förmån för fet fisk, olja och nötter.

Samtidigt skriver hon att det inte finns någon mirakelkur och att människor kan reagera väldigt olika på dieter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar