Annons

Giftig gurka

Författare: 

Publicerad:

2012-03-30

En vanlig gurka visar i denna mikroskopförstoring (800 gånger) sin vapenarsenal mot angripare. Dels har den vassa minitaggar, 40 gånger tunnare än en synål. Dels finns det små bubblor med ämnet cucurbitin på gurkans yta. Cucurbitin är en sällsynt aminosyra som är så starkt bitter att människor känner av smaken även om ämnet späds en miljard gånger.

Bilden fick ett hedersomnämnande i Science årliga bildtävling förra året.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Är mängden cucurbitin så liten att man som salladsätare inte känner någon bitterhet - trots dess "styrka"?

Lägg till kommentar