Annons

Köttätare saknar sinne för sött

Publicerad:

2012-05-09

Vissa utpräglade köttätare, bland annat sjölejon och hyenor, har defekter på den gen som kodar för smakreceptorerna som registrerar sötma. Vegetarianer, som pandabjörnar, har i stället motsvarande defekt när det gäller smaken av umami – som ofta förknippas med kött. Förklaringen kan, enligt de amerikanska forskare som utfört dna-studien, vara att djur med en specialiserad diet förlorar förmågan att känna smaker som inte ingår i deras naturliga föda.

Studien publiceras i tidskriften PNAS.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar