Annons
Vilken plats har hjärtat i hjärnan?

Skulpturen homunculus visar hur stor plats olika kroppsdelar och funktioner tar i vår hjärna.

Bild: 
The Natural History Museum, London

Vilken plats har hjärtat i hjärnan?

Jag har en bild av en skulptur som illustrerar hur stor ”plats” olika aktiviteter tar i hjärnan. På bilden finns dock ingen plats för hjärtat. Vore intressant att veta hur stort det borde vara i detta sammanhang.

/Marie-Louise Nilsson

Publicerad:

2013-11-19

Svar: Skulpturen på din bild kallas homunculus, som betyder ’den lille mannen’. Egentligen är det två olika figurer, som representerar känseln (hjärnans sensoriska bark) respektive motoriken (hjärnans motoriska bark). De bygger på den kartläggning av hjärnbarkens funktionella områden som gjordes av neurokirurgen Wilder Penfield, i samband med kirurgiska ingrepp i hjärnan vid epilepsi och som publicerades på 1950-talet.

Impulser från hjärtat och andra inre organ i kroppen når hjärnan via ett annat område i hjärnan som kallas insula, varför hjärtat inte finns med i skulpturerna av den lille mannen. Det område i hjärnan som tar emot signaler från hjärtat är relativt litet jämfört med de områden som representerar känsel och motorik.  

/Per Hamid Ghatan, överläkare och forskare inom neurovetenskap, Karolinska institutet

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar