Annons
Om skalet fastnar är ägget för färskt
Bild: 
Istock

Om skalet fastnar är ägget för färskt

I dag försökte jag skala ett kokt ägg som var väldigt motsträvigt. Det slutade med att det blev fullt med ”kratrar” i äggvitan. Vad beror det på? Andra gånger kan det vara hur enkelt som helst att få av skalet.

Ingela

Publicerad:

2013-01-29

Svar: Mest avgörande för om ett ägg är lätt eller svårt att skala är dess ålder. Äggvitan i ett färskt ägg sitter vanligtvis mer ordentligt fast i skalhinnan, bland annat eftersom ett nylagt ägg har en lägre surhetsgrad. Det har normalt ett pH-värde på 7,6, men för att det ska gå lätt att få bort skalet måstet pH-värdet höjas till 8,7. Det tar normalt två dagar innan ägget har ett skal-lämpligt pH-värde. Efter några dagar krymper dessutom äggvitan ihop en aning, och det gör att luftlagret mellan skalet och skalhinnan blir större. De allra bästa äggen, ur skalsynpunkt, är de som är mellan sju och tio dagar gamla. 

Om ägget är besvärligt finns en del trix att ta till. Att snabbt kyla ägget med kallt vatten är kanske det mest kända. En annan metod är att koka ägget i lätt saltat vatten, snabbt kyla ner det och sedan försiktigt knäcka äggets båda ändar. Rulla sedan ägget med ett tryck mot bänkskivan så att skalet krackelerar innan du stoppar ner det i en skål med varmt vatten. Nu ska ägget lätt och smidigt glida ut ur sitt skal. Det fungerar, åtminstone ibland.

Visste du förresten att ett ägg innehåller 143 kcal per 100 gram? Men delarna skiljer sig åt: vitan innehåller bara 48 kcal per 100 gram, medan gulan innehåller 317 kcal per 100 gram. Ägg är också mycket vitaminrikt. Ett ägg innehåller nästan alla vitaminer utom vitamin C. 

Per Westergård, med hjälp av Agneta Twedmark på Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK).

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

4

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Får inte ihop siffrorna?

Ett ägg innehåller 143 kcal per 100 gram.
Vitan innehåller 48 kcal per 100 gram.
Gulan innehåller 317 kcal per 100 gram.

Så står det i artikeln ovan, hur kommer det sig att gulan fick mer kcal än hela ägget? :-)

/Dag Fredriksson

Kanske för att gulan är en liten del av ägget ;-). Svårt? Njaaa....

Har inget med de olika delarna att göra...Det är per 100 gram i varje!

Det är ju väldigt enkelt.

Ett ägg innehåller 143 kcal per 100g, dvs om man lägger ihop hela ägg tills man får 100g, så blir det 143kcal av detta.
Tar man däremot och samlar ihop 100g enbart äggvita, så blir det 48 kcal av det.
Och till sist, om man samlar ihop hela 100g enbart äggulor så blir det 317 kcal. Så enkelt är det.
Det är helt korrekt och riktigt.
100 g "helt" ägg innehåller ju bara en mindre del äggula, kanske 25% eller något, men de 25% räcker till för att höja kcal till 143, även om äggvita drar ner snittet.
Väldigt enkelt :)

Lägg till kommentar