Utlandsfödda kvinnor löper större risk för våld

Av de kvinnor som dödas i Sverige är en oproportionerligt stor andel födda utomlands.

Publicerad
En kvinna löper större risk att misshandlas i Sverige om hon är född utomlands.
Bild: istockphoto

Utlandsfödda kvinnor löper tre gånger större risk att råka ut för dödligt våld jämfört med svenskfödda kvinnor. Under åren 1991–2007 dödades 324 kvinnor i Sverige av en annan person. Av dessa var hela 108 utlandsfödda. En mycket stor överrepresentation med andra ord. Många av dessa kvinnor var födda i Finland, före detta Jugoslavien, Iran, Irak eller Turkiet. Det framgår av Cecilia Fernbrants forskning. Hon har nyligen disputerat vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

Generellt sett innebär låg inkomst, social isolering samt låg grad av jämställdhet en riskfaktor för kvinnor, födda både i Sverige och i utlandet. Men våldet är vanligare bland utlandsfödda.

– Det verkar som om glappet i jämställdhet mellan ursprungslandet och Sverige kan förklara en hel del av våldet, säger Cecilia Fernbrant.

Hur ska vi lösa detta problem?

– Till att börja med får vi inte blunda för det. Vi måste erkänna att dessa problem finns, och inte vara rädda för att stigmatisera vissa grupper. Vi måste bli bättre på att informera om svenska lagar, och inse att olika invandrargrupper har olika behov. Samtidigt måste vi fråga oss om alla invandrargrupper vill ha samma jämställdhet som vi.

 

 

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor