F&F sätter spår i minnet

F&F firar 50 år av nyfikenhet.

Publicerad

F&F gav mig ett partikelförsprång

På 1980-talet publicerades en rad artiklar om partikelfysik. De fascinerade mig mycket och bidrog säkert till mina fortsatta studieval. Jag minns att en gymnasiekompis gjorde ett specialarbete om partikelfysik och jag insåg att jag redan ”kunde” lejonparten av hans arbete tack vare F&F! På den tiden läste jag via pappas prenumeration och nuförtiden har jag min egen prenumeration.

/Peter Flink, Uppsala

Aha-upplevelse på en enda halvsida

Jag har läst F&F i 20–30 år,massor med intressanta artiklar om allt från materiens grundstenar till varför man har tunnbröd i Norrland och grovt rågbröd i Skåne, men i minnet dyker en liten kort artikel upp, kanske bara en halvsida, om lagen om komparativa fördelar, för många år sedan. Därför lönar det sig att handla mellan länder fastän land A tillverkar både ost och vin billigare än land B. För i det ena landet är det lite lättare att tillverka ost och i det andra vin. Det var en aha-upplevelse för mig. Det är därför man ska importera och inte tillverka allt själv inom landet, för välståndet ökar om man specialiserar sig på det man är bra på och låter andra göra det de är bäst på. Fast sedan kan man ju köpa svenska äpplen för att de är godare – även om de är dyrare.

/Ingemar Boström, Arlöv

Rymdvarelserna tittade på oss

Mitt starkaste F&F-minne? Det måste vara den underbara teckningen av Nils Peterson i ett nummer som handlade om ”Finns det liv i rymden?”, förmodligen någon gång på 1970-talet. Teckningen visar varelser på planeter i andra solsystem som står och kikar på oss. Beroende på avståndet fick de förstås olika bild av hur det såg ut på vår planet. Illustrationen var en pedagogisk pärla som jag gjorde en dia-bild av och hade mycket glädje av i undervisningen i naturkunskap på gymnasiet. Bättre sätt att förklara det där med avstånd i rymden finns inte!

/Carin Bjurulf, Båstad

Jag fick hjälp av en rosa trabant

Jag minns en artikel om sannolikhet, och frågan hur stor sannolikheten är att en bil av märket Trabant som är målad i till exempel rosa ska stanna utanför mitt hus.

På mitt arbete utbildade jag laboranter om säkra analysresultat. Det handlade mycket om hur sannolika resultaten är. Jag berättade om trabanten i F&F – och varje gång ökade intresset.

Alla tyckte att det var både kul och tydligt vad som menades. Det är bara ett av många exempel på trevliga och berikande stunder med F&F genom åren.

/Mats Andersson, Lindesberg

Så gick det till när tidningen föddes

1964 Den 9 mars samlas tio personer på forskningsrådets kansli i Wennergren center för att ”utröna intresset att starta en populär tidskrift rörande naturvetenskapen och dess tillämpningar”.

1965 I maj fattas beslut att ge ut tidskriften. Ett tjugotal namnförslag bollas, till exempel: Forskningsfront, Människan och materien, Kunskap, Upptäckt, Forskningens frontlinjer, Materien, Vetande och Forskningsforum.

1966 Det första numret släpps den 1 september, med en upplaga på 500 exemplar – som snabbt började stiga.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor