Därför ska vattnet vara varmt

Jag försöker svara så gott jag kan på tre­åringens alla nyfikna ”Vaffö de?”, men häromdagen gick jag bet. Vi tvättade händerna och jag förklarade att det blir renare med varmt vatten. ”Vaffö de?” Ja, varför det?

 /Lotta Österberg-Englund

Publicerad
En viktig del av hushållskemin. Ju högre temperatur, desto snabbare rör sig molekylerna och därmed ökar sanno­likheten för att de blandar sig med ­varandra. Ett bra sätt att få bort smuts.
Bild: Istock

När vi tvättar våra händer, våra kläder eller vår disk löser vi upp smuts i vatten för att sedan skölja bort den. För att det ska lyckas måste smutsens molekyler lösa sig i vattnet, vilket är ­olika lätt för olika ämnen. Man kan säga att olika typer av molekyler trivs olika bra ihop med vatten. Oljemole­kylerna trivs riktigt dåligt ­tillsammans med vatten-­molekyler och därför blandar sig inte dessa. Kok­salt trivs relativt bra ihop med vatten och löser sig därför lätt.

Ju varmare vattnet är, ­desto lättare löser det de flesta ämnen. Det beror på att alla molekyler rör sig snabbare vid högre temperatur, och ­deras strävan att blanda sig med varandra ökar. I vissa fall kan temperaturökningen dessutom innebära att smuts i fast form smälter, vilket också har betydelse, eftersom flytande ämnen oftast är mycket mer lösliga i vatten än fasta.

För fet smuts är det dock inte särskilt effektivt att tvätta med rent vatten, inte ens om det är varmt. För att lösa upp feta smutsmolekyler tar vi hjälp av ett slags mole­kyler som kallas tensider, som finns i till exempel tvål och tvättmedel. Tensider har förmågan att bilda små, små droppar (miceller) i vattnet, där det inre av droppen består av en fet olja. Den feta smutsen kan då lösa sig inuti dropparna och sedan sköljas i väg med vattnet.

/Emma Sparr, professor i fysikalisk kemi, Lunds universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor