Annons

Spretigt om medvetandet

Författare: 

Publicerad:

2016-12-22

Medvetandet har ingen vettig plats i naturvetenskapens världsbild. Hjärnforskare kan mäta processer i huvudet på folk som längtar, drömmer eller minns. Men längtan, drömmar och minnen är något annat än processer i huvudet, något som bara går att uppleva från insidan.

Göran Frankel, vetenskapsjournalist och tidigare informatör på Lunds universitet, är intresserad av denna glipa. Med lätt hand berättar han bland annat om tankeexperiment med zombier, som filosofer använder i sina diskussioner om hur medvetandet hänger samman med hjärnan.

Bokens struktur är lite spretig, och människorna bakom alla spännande idéer förblir diffusa, eftersom författaren i huvudsak bygger sin berättelse på andra källor än direkta intervjuer. Men materialet täcker ett brett fält av tänkande om medvetandet. Gigantiska frågor som den fria viljan, tänkande maskiner och medvetandets evolutionära roll skymtar förbi.

Några djupdykningar blir det förstås inte. En styrka i boken är dock att författaren sätter många teorier och experiment i ett idéhistoriskt sammanhang som gör dem lättare att begripa.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar