Annons

Angeläget om invandringspolitik

Författare: 

Publicerad:

2017-03-09

Det finns säkert de som anser att den svensk-kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji är kontroversiell. Men jag hittar inget särskilt kontroversiellt i hans nya bok om den svenska invandringspolitiken. Okej, han slösar inte energi på de omskrivningar, skönmålningar och eufemismer som man annars ofta stöter på när man läser om dessa frågor. Nej, han är rätt osentimental och konstaterar med hjälp av stora mängder data att den svenska integrationspolitiken har gått snett, rejält snett. En etnisk underklass håller på att permanentas i Sverige, trots – eller kanske på grund av – nästan unikt goda intentioner i form av bland annat en lång räcka integrationssatsningar, generösa bidragssystem och en befolkning som jämfört med andra länder är ovanligt tolerant.

Trovärdigheten inskärps av att Assar Lindbeck och flera andra tunga samhällsvetenskapliga forskare har läst Sanandajis manus. Boken är synnerligen faktamättad – den bygger främst på offentlig statistik och forskning.

Även om Tino Sanandaji är kritisk till Sveriges utveckling, så är boken inte någon undergångsvision à la gnällhögern. Han avslutar med 25 konkreta och konstruktiva förslag för en bättre integration. Personligen tycker jag att många av dem är bra, som att rekrytera fler invandrare till blåljusyrken, sänka skatten för låginkomsttagare och avbryta den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Läs gärna boken för de övriga 22 förslagen – och för att få en spännande bild av dagens Sverige.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Skön "vetenskaplig" tidskrift ni är. "Hittar inget kontroversiellt", skriver anmälaren. Nej, den som inte letar hittar sällan något. Kan man ana en agenda bakom? Hur ofta brukar ni skriva om böcker utgivna av författaren själv på eget förlag? Tur då att det finns andra som granskar. Ni borde kanske fundera hur långt ni ska dra delen "populär" i "populärvetenskaplig". Populistvetenskaplig kanske lämpar sig bättre?
https://www.svd.se/allvarliga-brister-i-sanandajis-bok-om-invandring

Lägg till kommentar