Annons

Föreläsarna: Björn Nilsson, Ellen Schagerström, Peter Esaiasson, Gabriella Stenberg Wieser och Peter Stenvinkel.

Följ med på kunskapskryssning!

OBS ändrat datum till 14 oktober 2021.

Välkommen till ett givande dygn på havet, fyllt av kunskap, god mat och dryck och spännande samtal med andra vetenskapsintresserade! Lyssna till föredrag av framstående forskare och möt Forskning & Framstegs redaktörer.

Från Östersjön till Eldslandet

Med hjälp av bland annat synkrotronljus, dna och avancerade sonarsystem undersöks havens dolda stenålder, inte bara i Sverige utan även på Eldslandet och Kap Horn där man finner världens sydligaste stenåldersbosättningar.
Björn Nilsson är forskare i arkeologi vid Lunds universitet

Blåstångens fantastiska liv

Många har säkert poppat blåsorna hos tång på stranden. Men hur ser livet egentligen ut under ytan? Följ med på en upptäcktsfärd i Östersjöns skogar och hör mer om blåstångens fantastiska liv.
Ellen Schagerström är forskare i biologi vid Stockholms universitet

Vad händer i förorten?

Förorten är både en plats och en projektionsyta för politiska konflikter. ­Peter Esaiasson berättar om erfarenheter från intervjuer med boende i några förorter till Göteborg.
Peter Esaiasson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Dags att resa till Jupiter

I maj 2022 ger sig rymdsonden Juice iväg mot Jupiter och några av planetens isiga månar. Flera svenska mätinstrument ska med. Vad är svårigheterna och vad är forskarna mest nyfikna på?
Gabriella Stenberg Wieser är forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna

Biomimetik – vägen till nya behandlingar

Naturen kan ge inspiration till att lösa mänsk­liga problem. Inom djurvärlden finns exempel på geniala lösningar som skulle kunna hjälpa oss att hitta nya behandlingar för livsstilssjukdomar.
Peter Stenvinkel är professor i medicinska njursjukdomar vid Karolinska institutet