Den nya långtidsstudien från Stressforskningsinstitutet är en av de första i sitt slag. – I andra studier ser vi ofta en förenkling av vad skiftarbete är. Det finns en tendens att klumpa ihop det till bara en sak, men egentligen är det någonting väldigt komplicerat, säger Amy Hall , en av forskarna bakom studien som nu är publicerad i tidskriften BMJ Open . Forskarna följde deltagarna under flera år, och samlade även in data om deras erfarenhet av natt- eller skiftjobb tidigare i livet. Psykisk ohälsa är ett brett begrepp, och för att mäta det användes Socialstyrelsens läkemedelsregister, där...
Idag jobbar allt fler i öppna kontorslandskap, och forskningen ger olika svar på hur det påverkar de anställdas prestationer och mående. Det finns både studier som visar på negativa och positiva effekter, beroende på vilken bransch, organisation, person och arbetsuppgift det handlar om. Nu visar en svensk studie, publicerad i tidskriften Applied Cognitive Psychology att det heller inte går att klumpa ihop ”bakgrundsprat” som ett fenomen. Åtminstone inte när det gäller en vanlig arbetsuppgift i många kontorsyrken: skrivande. Hjärnan bearbetar begripligt prat – vare sig du vill eller inte I...
1 | Vilken var den viktigaste paus du tog under dina år som chefredaktör på Forskning & Framsteg? – En av mina absolut bästa pauser i mitt yrkesliv över huvud taget var när jag arbetade som redaktör på F&F i början av 2000-talet och fick förmånen att i ett utbytesprogram vara visiting editor på amerikanska MIT:s tidskrift Technology review i ett knappt halvår. Detta korta sabbatsår var utvecklande för alla – den amerikanska tidskriften, mig själv som journalist och redaktör och för F&F. När jag kom tillbaka startade jag nya projekt, som till exempel Sveriges första tidskriftsblogg...
”År 2015, i skrivande stund det sista året med tillgängliga data, är kvinnors sjuktal 90 procent högre än mäns. Skillnaden är den största som observerats, inte bara sedan den allmänna sjukförsäkringens införande för dryga 60 år sedan utan sedan statistik över sjuktal började publiceras.” Det skriver Tobias Karlsson , forskare i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, i en ny studie av sjukskrivningar bland män och kvinnor under perioden 1901 till 2015. I början av hans undersökningsperiod, för drygt hundra år sedan, hade kvinnor och män ungefär samma antal sjukdagar. –...
Så stor andel av fartygsbefälen somnade när de testkörde fartyg i simulatorer. Det visar forskning vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Stressforskningsinstitutet.
Det finns effektiva sätt att öka chansen för åter-gång i arbete, visar ny forskning utförd genom ett samarbete mellan Försäkringskassan och Yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Rösten är lärarens viktigaste verktyg, men också hans eller hennes akilleshäl. I en enkät till 500 lärare i Skåne svarade 80 procent att de ofta behöver harkla sig och 75 procent att de ofta är hesa.
Utländska läkare verksamma i Sverige är mycket noggranna, lyssnar ordentligt och ger utförlig återkoppling för att försäkra sig om att de har förstått.
På en högstadieskola utanför Stockholm installerades under en vintermörk treveckorsperiod moderna fullspektrumlysrör, som i likhet med dagsljus innehåller mer av blå våglängder.
År 2002 upptäckte Inga-Lill Engkvist, sjukgymnast och medicine doktor vid Linköpings universitet, att återvinningsindustrin hade stora problem med arbetsskador.